L'Equador trasllada el govern a Guayaquil per l'arribada de 20.000 manifestants indígenes a Quito

El president insisteix en mantenir la pujada de l'impost de la benzina, malgrat les grans protestes

El president Moreno, assegut al centre i acompanyat per quatre membres de les forces armades, fa una compareixença a la televisió
Ara
08/10/2019
2 min

BarcelonaEl govern de l’Equador ha traslladat la seu del govern del palau presidencial de Quito a la ciutat de Guayaquil, a més de 400 quilòmetres, davant de la imminent arribada de la multitudinària marxa indígena a la capital i per evitar una escalada de la tensió que des de fa dies es viu arran de l'increment de l'impost sobre la gasolina. El Tribunal Constitucional acaba d'avalar l'ordre d'estat d'emergència dictada per l'executiu, si bé ha retallat la seva vigència a la meitat, 30 dies.

La decisió de canviar la seu governamental es va prendre ahir dilluns per a sorpresa dels periodistes que cobrien una roda de premsa del president, Lenín Moreno, quan es va ordenar l'evacuació de l'edifici oficial. Moreno va abandonar el palau immediatament alhora que arribaven els primers indígenes a la capital provinents de diferents parts del país. El president ha defensat els ajustos econòmics i ha assegurat que no té intenció de fer marxa enrere malgrat la crisi, la pitjor a què s'enfronta des que va arribar al poder el 2017.

Els estrets carrers del centre històric van tornar a convertir-se en un camp de batalla entre manifestants de diferents grups i la policia, amb crema de neumàtics, llançament de pedres, còctels Molotov i destrucció massiva de propietat pública, com ha constatat l'agència Efe.

Manifestants i policies antiavalots s'enfronten al centre de la capital equatoriana, Quito

Des de Guayaquil, el mandatari va comparèixer davant la ciutadania per televisió i ràdio per demanar calma i estendre la mà als grups socials, alhora que acusava l'expresident Rafael Correa d'"intent de cop d'estat" en connivència amb el govern veneçolà de Nicolás Maduro. "El que ha passat no és una manifestació social de protesta davant d'una decisió de govern. Aquí hi ha una manifestació política per trencar l'ordre democràtic".

L'actual crisi institucional i política al país va començar la setmana passada arran d'una sèrie de retallades i mesures anunciades pel govern de Moreno, entre les quals destaca l'anul·lació del subsidi als combustibles. Des d'aleshores les vagues i aldarulls són freqüents per tot el país, i durant el cap de setmana s'ha sumat a les protestes el col·lectiu indígena, que representa el 7% de la població i que denuncia la connivència de l'executiu amb les multinacionals que exploten els recursos naturals.

La Confederació de Nacionalitats d'Indígenes de l'Equador (Conaie) ha explicat que unes 20.000 persones del col·lectiu arribaran aquest dimarts a Quito per reclamar al govern l'eliminació de la taxa als combustibles, així com exigir el cobrament de 42.000 milions a les empreses que deuen impostos, recuperar els fons perduts per la corrupció i renegociar contractes de telefonia.

Mentrestant, la situació de caos ha portat el govern a cancel·lar novament les classes aquest dimarts, mentre que el ministeri d'Energia va suspendre les operacions en tres camps petroliers a l'Amazònia.

stats