La reina anglesa demana "reconciliar-se" amb Escòcia en el seu missatge de Nadal
"Caldrà que passi el temps per superar les diferències" del referèndum, ha dit la sobirana
LondresLa reina Elisabet II ha parlat aquest dijous de la necessitat d'avançar cap a la "reconciliació" a Escòcia, en el seu tradicional missatge televisat de Nadal als ciutadans del Regne Unit i la Mancomunitat Britànica de Nacions (Commonwealth). Tres mesos després del referèndum en què una majoria d'escocesos van votar a favor de continuar al Regne Unit, la sobirana, de 88 anys, ha afirmat que el resultat d'aquesta consulta va ser per a alguns "una gran decepció, mentre que per a altres va suposar un enorme alleujament". "Caldrà que passi el temps per superar aquestes diferències", ha dit la monarca.
En un missatge enregistrat en un dels salons del Palau de Buckingham, asseguda al costat de dues fotografies dels seus avis, el rei Jordi V i la reina Maria, Elisabet II ha complert un any més amb la tradició. La seva primera al·locució va tenir lloc l'any 1952. El món ha canviat molt des d'aleshores. La monarquia ja no ocupa el paper que ocupava, i els súbdits són avui més ciutadans. El missatge, que cada any és seguit per menys persones, també ha canviat: ja no és un únic pla fix, sinó que inclou altres imatges, amb la intenció de fer-lo més amè. El que no ha canviat, més enllà de l'aspecte físic, és ella. El d'avui era el seu missatge número 63. Cap altra cap d'estat del món pot dir el mateix.
A més de parlar d'Escòcia, Elisabet II també s'ha referit al procés de pau a Irlanda del Nord, dos dies després que els partits del govern d'unitat de la província britànica, format per unionistes i republicans, enemics acèrrims, aconseguís un ampli acord econòmic i polític que atorga més estabilitat a llarg termini al territori. Per la sobirana, la més longeva que ha portat la corona anglesa a la història, els "avantatges de la reconciliació es perceben amb claredat" a Belfast, on va viatjar al juny. Durant una visita oficial de tres dies a Irlanda del Nord, la segona en dos anys, la reina va acudir a la simbòlica presó de Crumlin, on van ser confinats presos catòlics i protestants durant el conflicte armat a la província, que va durar prop de 30 anys i va deixar més de 3.500 morts. Amb la pacificació d'Irlanda del Nord, la presó s'ha convertit en una atracció turística.
Aquesta transformació és "un recordatori del que és possible assolir quan les persones s'acosten les unes a les altres", ha dit la reina, que manté un "vívid record" del seu recorregut per l'antic centre penitenciari, segons ha destacat. La reconciliació ha estat la idea principal del seu discurs, no només per Escòcia i Irlanda del Nord, sinó també pel primer centenari de la I Guerra Mundial. La reina ha citat el partit de futbol jugat a les trinxeres del front, en una treva espontània que ha passat a la història.
Malgrat els rumors sobre la seva abdicació que van sorgir la setmana passada davant d'una activitat inusual en les cases d'apostes en aquest sentit, la reina no ha fet cap referència a la qüestió en el seu discurs, cosa que sí que va fer el 1991, quan va rebutjar implícitament cedir el tron al seu fill, el príncep Carles d'Anglaterra.
Aquest matí, hores abans que el seu missatge nadalenc es difongués al Regne Unit, Elisabet II ha acudit amb la seva família a la tradicional missa de Nadal en una església pròxima a la seva finca de Sandringham, a l'est d'Anglaterra. A la cerimònia no ha acudit Camil·la, esposa del príncep Carles, que pateix molèsties a l'esquena, segons ha informat un portaveu de Clarence House, la residència oficial a Londres de l'hereu al tron.