Internacional06/08/2019

El govern espanyol demana a la UE que permeti desembarcar l''Open Arms'

Malgrat això, l'executiu de Pedro Sánchez també persegueix i amenaça les ONG del Mediterrani

Ara
i Ara

BarcelonaPassen els dies i l''Open Arms', l'embarcació de l'ONG catalana Proactiva Open Arms, continua enmig del Mediterrani sense port on atracar les 121 persones migrades que continuen a bord. Com ja s'esperava, el desembarcament s'està fent esperar: ni Itàlia ni Malta –els dos ports considerats segurs més pròxims– volen fer-se càrrec de l'arribada a terra d'aquestes persones. Des de fa mesos, els dos països impulsen una política de ports tancats als vaixells que rescaten migrants.

Aquest dimarts el ministre de Foment en funcions del govern espanyol, José Luis Ábalos, ha assegurat que la Comissió Europea i la resta de països d'Europa "han d'assumir la seva responsabilitat i no eludir-la", en referència a l'acollida dels 121 migrants que continuen a bord de la nau.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat aquest missatge crític contra la UE, el govern de Pedro Sánchez tampoc promou una política que afavoreixi els rescats d'aquestes persones que es juguen la vida al mar Mediterrani per arribar a Europa. De fet, Proactiva Open Arms va estar set mesos bloquejada a port davant la prohibició de l'executiu espanyol de sortir cap al Mediterrani Central. Encara ara, Madrid els prohibeix dur a terme tasques de recerca i salvament actius.

Cargando
No hay anuncios

Tres evacuacions

L'embarcació va rescatar dijous 55 persones quan estaven "a punt de naufragar" de la pastera que havien utilitzat per sortir des de la costa líbia. Unes hores després, la matinada de divendres, 69 persones més van ser socorregudes per l'organització catalana en circumstàncies similars. Des d'un primer moment, Open Arms demana que se'ls habiliti un port segur per poder desembarcar.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, divendres a la nit van haver d’evacuar d’urgència tres dones, dues d’elles en avançat estat de gestació. La primera tenia 32 anys i havia sortit de comptes, però l’ecografia que li van fer a bord constatava que “el nen venia travessat” i que a més hi havia una gran hèrnia abdominal, cosa que posava en risc la seva vida si paria al vaixell, tal com detallava la capitana de l’'Open Arms', Anabel Montes.

Cargando
No hay anuncios

L’altra dona embarassada tenia 22 anys i havia patit tortures físiques i sexuals a Líbia, on “van matar el seu marit davant seu fa poc”, relatava Montes. Per això es va desembarcar també la seva germana perquè l’acompanyés.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dilluns la portaveu de l'ONG catalana, Laura Lanuza, explicava que, malgrat tot, la situació a bord "està controlada" i que les condicions meteorològiques són, de moment, favorables. "Tots els nàufrags estan ben cuidats", apuntava.

Oferiments polítics

Mentrestant, el president del govern català, Quim Torra, va oferir divendres els ports catalans a l'ONG i va defensar que l'oferiment es fonamenta en un "compromís de la majoria parlamentària i un consens social de la ciutadania catalana".

També s'han ofert a col·laborar la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de València, perquè desembarqui l''Open Arms', i la Junta d'Extremadura, per acollir persones rescatades.

I el govern basc ha proposat a l'executiu central acollir els 121 migrants rescatats entre les diferents comunitats autònomes a través de percentatges en funció de la població, la renda i l'atur de cadascuna d'elles.