Espies: torna la Guerra Freda?
Des de la caiguda del Teló d’Acer, Rússia ha mantingut un perfil baix en espionatge i els EUA s’han centrat a combatre el terrorisme. Incidents recents, però, indiquen que la lluita continua
Un diplomàtic rus -segurament espia-és detectat deambulant per un desert dels Estats Units on hi ha soterrats cables de fibra òptica. Un agent de la CIA rep una pallissa a mans d’un espia rus en tornar a l’ambaixada nord-americana a Moscou i és evacuat del país en estat greu. No són escenes de la Guerra Freda, sinó situacions reals que han transcendit als mitjans durant l’últim any. “Hem estat ignorant Rússia durant els últims 15 anys”, diu una font d’intel·ligència consultada pel diari Politico, i ara el Kremlin “ressorgeix”.
Segons la CIA, el servei secret rus (SVR) podria tenir més de 150 operatius als Estats Units, mentre que l’agència nord-americana només tindria una dotzena d’agents en territori rus. Els Estats Units haurien passat de dedicar un 40% dels seus operatius a Rússia durant la Guerra Freda a un 10% en l’actualitat. “Les operacions de contraintel·ligència que [Moscou] dirigeix contra l’ambaixada nord-americana es mesuren en milers d’agents”, deia Michael McFaul, exambaixador nord-americà a la capital russa, que definia la situació com una “lluita asimètrica”.
L’emergència del terrorisme islàmic, la por a iniciar una ciberguerra amb Rússia, els plans de pau a Síria o, simplement, el fet d’haver subestimat el Kremlin després de la Guerra Freda són algunes de les raons per les quals els Estats Units van deixar de posar atenció en el seu etern rival. Rússia, en canvi, ha centrat la majoria dels seus esforços a espiar el govern nord-americà i, fins i tot, a interferir presumptament en les eleccions dels presidencials dels Estats Units.
“El fracàs per entendre els plans i les intencions de Putin ha sigut la pífia més gran en intel·ligència des de l’11-S”, assegurava fa uns mesos el president de la Comissió Permanent sobre Intel·ligència de la Cambra de Representants, el republicà Devin Nunes. Edward Snowden, la guerra de Crimea, Síria i la victòria de Donald Trump són alguns dels assumptes en què la llarga mà de l’espionatge rus ha jugat millor que la CIA, l’FBI o la NSA. Segons els experts, Vladímir Putin -antic espia del KGB- ha pres grans precaucions per evitar que els seus plans siguin vulnerables a les agències estrangeres i ha posat molt d’èmfasi en la contraintel·ligència. El líder rus sempre ha sentit planar l’ombra de la CIA sobre el seu govern i ha acusat els EUA de promoure els grups opositors. “Amb aquesta mentalitat -explicava Michael McFaul-, el que ell vol és guanyar aquesta guerra”.