L'Estat Islàmic executa 25 persones a les ruïnes de Palmira
Els jihadistes publiquen un llibre en què suposats menors d'edat disparen un tret als presoners
BeirutL'Estat Islàmic (EI) ha publicat avui un vídeo a internet que mostra l'assassinat de 25 soldats sirians per trets de joves, aparentment menors d'edat, a les ruïnes del teatre romà de Palmira, al centre de Síria.
En la gravació, de més de nou minuts i l'autenticitat de la qual no ha pogut ser comprovada, apareixen les víctimes de genolls i en fila a l'escenari del teatre romà, on els botxins els disparen des del darrere. L'assassinat es produeix davant d'una multitud d'homes que apareixen asseguts a les grades.
En seqüències anteriors, l'EI ensenya imatges de la presa de Palmira el 20 de maig i de la presó d'aquesta població.
En un moment del vídeo, es veu com els presoners que més tard seran assassinats són trets de les cel·les i conduïts a vehicles totterreny per la part moderna de la ciutat fins al teatre romà, situat a la zona arqueològica. L'enregistrament acaba amb el degollament d'un altre presoner de les forces governamentals a mans d'un jihadista adult i amb imatges de la voladura de la presó de Palmira.
El 27 de maig, l'Observatori Sirià de Drets va informar de la mort de 20 efectius del règim de Baixar al-Assad a mans de membres de l'EI al teatre romà de Palmira, encara que no va precisar si els autors de l'assassinat eren menors. Tres dies després, segons aquesta ONG, el centre penitenciari d'aquesta localitat, símbol de la repressió del règim, va ser destruït amb explosius pels extremistes.
No és la primera vegada que menors d'edat són protagonistes de vídeos de l'EI, ja que, en dues ocasions anteriors i amb fins propagandístics, diversos nens han aparegut en gravacions en què suposadament assassinaven a trets els dos russos i un àrab israelià acusats pels radicals de ser espies.
Les ruïnes grecoromanes de Palmira són un dels sis llocs sirians inclosos en la llista del Patrimoni Mundial de la Unesco.
Els jihadistes van difondre ahir fotografies de la destrucció de sis bustos de pedra originaris d'aquesta ciutat a la població de Manbech, a la província septentrional d'Alep, encara que l'Observatori va assegurar que es tracta de peces falses. De moment, no s'ha confirmat que la part arqueològica de Palmira hagi estat malmesa.
Abans de l'inici del conflicte a Síria, el març del 2011, les ruïnes de Palmira, amb els seus teatres i temples, van ser un dels principals centres turístics del país àrab.