Washington ataca el tribunal de la Haia amb sancions econòmiques contra la fiscal
Trump castiga Fatou Bensouda per investigar els soldats nord-americans a l'Afganistan
BarcelonaEn una decisió sense precedents, els Estats Units han anunciat sancions contra la fiscal general del Tribunal Penal Internacional (TPI), la gambiana Fatou Bensouda, en represàlia per les investigacions sobre el paper de les tropes nord-americanes a la guerra de l'Afganistan.
La decisió ha causat sorpresa tant a la seu del tribunal de la Haia com en diverses cancelleries, perquè mai cap dels països membres o externs havia fet un pas similar. Fins i tot Washington, que no li reconeix la jurisdicció, s'havia limitat fins ara a ignorar la institució fins a l'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca, enfocat cap a una política aïllacionista i de desmarcar-se dels organismes i acords multilaterals. França, a la Unió Europea, o l'ONU han reclamat als Estats Units que es repensi la mesura contra Bensouda.
"Els Estats Units mai van ratificar l'Estatut de Roma que va crear aquest tribunal i no tolerarem intents il·legítims de sotmetre nord-americans a la seva jurisdicció", ha justificat en una roda de premsa el secretari d'Estat, Mike Pompeo, que assenyalava que els càstigs s'estenen també contra Phakiso Mochochoko, un estret col·laborador de la fiscal, i ha advertit que tothom qui els doni suport rebrà el mateix tractament.
La sanció contra Bensouda és el final de trajecte del camí que Donald Trump va anunciar al juny a l'autoritzar càstigs econòmics contra els funcionaris que investiguessin tropes dels Estats Units o dels seus aliats, així que, com afirmava Pompeo, és una decisió "coherent". En aquest sentit, el cap de la diplomàcia de la Casa Blanca ha donat per "trencades" les relacions amb el TPI, una institució que ha qualificat de "corrupta".
Relacions nul·les
Per trencar les relacions, primer n'hi hauria d'haver. I no és el cas, perquè els lligams entre la Haia i Washington són, de fet, ben pocs. Els Estats Units s'han resistit a signar l'Estatut de Roma, la base fundacional d'aquest tribunal, que té com a mandat la persecució dels pitjors crims contra la humanitat i jutjar els responsables en cas que no es pugui fer als països on s'han comès. Washington no li reconeix al tribunal ni la competència ni la jurisdicció, i és el gran absent dels estats occidentals, seguint l'actitud de Rússia o la Xina.
El desencadenant de les sancions té com a origen el paper de les tropes nord-americanes en la guerra de l'Afganistan. El març passat, els jutges van autoritzar una investigació que havia sol·licitat Bensouda per suposats crims de guerra i de lesa humanitat comesos per l'exèrcit nord-americà, pels grups talibans i per les autoritats afganeses.