Internacional30/10/2019

Els Estats Units reconeixen oficialment el genocidi armeni

Erdogan crida a consultes a l'ambaixador nord-americà

Ara
i Ara

BarcelonaLa Cambra de Representants dels EUA, de majoria demòcrata, ha aprovat aquest dimecres una moció històrica en què reconeix el genocidi armeni perpetrat per l'Imperi Otomà. L'anunci arriba en un moment en què les relacions bilaterals entre els EUA i Turquia són tenses, arran de l'ofensiva d'Ankara al Kurdistan sirià.

"Avui, deixeu-nos afirmar de manera clara els fets en aquesta cambra perquè quedin per sempre al registre del Congrés: la barbàrie comesa contra el poble armeni va ser un genocidi", ha anunciat Nancy Pelosi, presidenta demòcrata de la cambra baixa. L'ús del mot genocidi trenca amb les reticències que històricament ha mostrat el govern nord-americà respecte al tema. Turquia, que sempre ha negat el caràcter de genocidi de les matances d'armenis, és un aliat dels EUA i membre de l'OTAN.

Cargando
No hay anuncios

L'anunci sobre els armenis ha coincidit amb una resolució de la mateixa cambra per exigir més sancions contra Turquia com a resposta a l'operació contra els kurds. Les resolucions han tingut el suport tant de demòcrates com de republicans, molts d'ells crítics amb la retirada de tropes impulsada per Trump ara fa unes setmanes.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Turquia ja ha respost cridant l'ambaixador nord-americà a consultes. Per a l'administració de Recepp Tayyip Erdogan, la resolució és un intent de venjança per la seva política exterior: "Aquells que es van sentir derrotats per no poder evitar l'operació Font de Pau [l'ofensiva turca contra els kurds] s'equivoquen si creuen que es poden venjar d'aquesta manera", ha advertit el ministeri d'Exteriors turc en un comunicat.

Cargando
No hay anuncios

Turquia, l'estat hereu de l'antic Imperi Otomà, sempre ha evitat qualificar de genocidila matança d'un milió i mig d'armenis comesa entre el 1915 i el 1923, relegant-ho a "lamentables excessos en un context de guerra". Erdogan, de fet, va criticar al mes d'abril el govern francès per haver aprovat una resolució semblant a la dels EUA.