Estudiants de la UPC dissenyen un dron per ajudar l''Open Arms' a localitzar pasteres
La Fundació Hemav prova a Borriana un aparell de reconeixement a mar oberta
BarcelonaLa Fundació Hemav, fundada per exalumnes de la Universitat Politècnica de Catalunya, ja té a punt un dron per facilitar la localització de nàufrags i embarcacions a les missions de rescat de Proactiva Open Arms. Després d'un any d'investigació i desenvolupament, s'ha fet la primera prova a Borriana, dins del vaixell de rescat, sobretot per comprovar l'aterratge del dron sobre el vaixell i l'abast del sistema de telecomunicacions i per disposar d'una sèrie d'imatges aèries per entrenar el programa d'intel·ligència artificial que s'ha desenvolupat per detectar automàticament les embarcacions en alta mar.
Sergi Tres, coordinador del projecte Freeda de la Fundació –una entitat sense afany de lucre sorgida de l'empresa del mateix nom que desenvolupa projectes d'àmbit social per fomentar l'ús civil dels drons–, ha explicat que les proves "han sigut una gran oportunitat per fer les validacions en alta mar dels sistemes que s'han estat treballant fins ara". El dron, equipat amb càmeres i sensors tèrmics, enviarà imatges en temps real al pont de l''Open Arms', cosa que facilitaria la presa de decisions a bord en situacions d'emergència en què el temps és un factor crític.
Per a l'ONG de rescat al Mediterrani, disposar de drons en les operacions de rescat permetria ampliar i millorar la capacitat de recerca de pasteres i augmentar la seguretat de la seva tripulació. El vent, la humitat i el fet que el punt d'aterratge sigui mòbil són dificultats a superar per al projecte.