Internacional13/01/2021

Més de 80 civils morts en una nova massacre a l'oest d'Etiòpia

L'atac ha tingut lloc a la mateixa regió on el mes passat van ser assassinades més de 200 persones

Ara
i Ara

BarcelonaMés de 80 persones van morir dimarts en una sèrie d'atacs a la regió etíop de Benishangul-Gumuz, que fa tres setmanes ja havia sigut l'escenari d'una massacre de característiques similars en què van perdre la vida més de 220 civils. Segons ha informat la Comissió Etíop de Drets Humans, un organisme que depèn del govern, els assalts van ser perpetrats per un grup d'homes armats i les víctimes confirmades fins ara tenen entre 2 i 45 anys.

"Els assaltants em van fer sortir del llit i em van portar a una zona pròxima on vaig trobar agenollats molts dels meus veïns –ha explicat a Efe Dagnew Akalu, que va quedar ferit en l'atac–. A mi també em van ordenar que m'agenollés i després van obrir foc indiscriminadament i van matar diverses persones, entre les quals una mare i el seu nadó de nou mesos".

Cargando
No hay anuncios

Tot i que la Comissió no ha donat informació sobre els autors dels fets, Akalu assegura que la massacre ha tingut una motivació ètnica, ja que els morts eren d'ètnia amhara, un grup minoritari en aquesta regió i que ja havia sigut l'objectiu de la matança del desembre i d'altres d'anteriors a la mateixa zona del país. Experts citats per Reuters expliquen que durant els últims anys el nombre d'amhares que s'han instal·lat en aquesta regió ha crescut, i això ha provocat malestar entre els gumuz, l'ètnia autòctona, que consideren que els nouvinguts els estan arrabassant la terra fèrtil.

55.000 tigrinyes refugiats al Sudan

Les rivalitats ètniques es troben també a l'origen de la guerra que va esclatar a principis de novembre a la regió de Tigre, al nord del país, quan el primer ministre etíop, Abiy Ahmed, va llançar una ofensiva contra les forces del Front Popular d'Alliberament de Tigre (FPAT), que governa aquest territori. Des de llavors, 55.000 tigrinyes han abandonat Tigre i s'han refugiat al Sudan, i milers de persones més s'han vist obligades a desplaçar-se dins de la mateixa regió. En un comunicat difós aquest dimecres, Metges Sense Fronteres (MSF) explica que molts d'aquests desplaçats viuen en edificis abandonats o en obres, amb "un accés molt limitat a aliments, aigua potable, refugi i atenció mèdica", mentre que altres continuen amagats en zones muntanyoses o rurals.

Cargando
No hay anuncios

Als camps de refugiats del Sudan, diu MSF, hi continua arribant encara "molta gent", majoritàriament d'entre 15 i 25 anys, però també ancians, nens i dones embarassades. Segons l'ONG, "els refugiats que arriben aquestes últimes setmanes expliquen que ara resulta més difícil trobar rutes segures per arribar als punts d'entrada al Sudan", i "molts d'ells afirmen haver passat diversos dies amagats en diferents llocs abans de poder reprendre el camí".