Internacional15/07/2019

Trump anul·la ‘de facto’ el dret d’asil

Impulsa un decret que obligarà els migrants a demanar asil en un altre país abans d’arribar als EUA

Carlos Pérez Cruz
i Carlos Pérez Cruz

WashingtonDonald Trump llança un nou torpede contra el dret d’asil. Els Estats Units rebutjaran a partir d’avui els migrants que arribin demanant refugi si no ho han sol·licitat prèviament en un altre país durant el camí. La directiva, publicada ahir pels departaments de Seguretat Nacional i Justícia, està dissenyada de manera específica perquè sigui aplicada a la frontera amb Mèxic i, així, s’aturi de manera dràstica el flux migratori procedent de l’Amèrica Central. Viola la llei internacional d’asil i molt probablement fins i tot la llei nord-americana.

La decisió implica que la Casa Blanca considera que de camí a la seva frontera hi ha països que poden oferir les mateixes garanties que els Estats Units en matèria de seguretat i respecte pels drets humans. No obstant això, al contrari que en el cas del Canadà, cap dels seus veïns del sud té signat un acord de tercer país segur amb els nord-americans, tal com exigeix l’Estatut dels Refugiats de l’ONU i la llei federal, de manera que la posada en pràctica del nou decret suposa una imposició unilateral. Un cop es posi en pràctica, afectarà sobretot el dret d’asil dels ciutadans d’Hondures, el Salvador i Guatemala, els tres estats d’on fugen la majoria dels que avui arriben als Estats Units. La mesura només admet algunes excepcions, com que es demostri la denegació d’asil en un altre país o que es provi que s’és víctima del tràfic de persones.

Cargando
No hay anuncios

Si s’implementa i perdura, Mèxic serà el país més afectat per la llei. Des de fa unes setmanes, el govern d’Andrés Manuel López Obrador accepta donar aixopluc als que sol·liciten asil als Estats Units mentre es resolen els seus casos en els tribunals nord-americans. Els dos països van negociar aquest acord després de l’amenaça de Trump d’imposar aranzels a totes les importacions mexicanes, fet que ha deixat en situació perillosa milers de persones que esperen sense data en algunes de les ciutats més violentes de Mèxic. De fet, l’ONG Human Rights Watch va denunciar recentment violacions, segrestos i atacs contra els migrants que esperen en sòl mexicà. López Obrador va desplegar també milers d’efectius de seguretat per dificultar el trànsit dels migrants cap als Estats Units.

Mentrestant, ahir estava prevista la visita a la Casa Blanca del president de Guatemala, Jimmy Morales, amb l’objectiu de signar un document pel qual el seu país acceptava ser considerat tercer país segur. Irònicament, dels tres estats de l’Amèrica Central el seu és d’on fuig un nombre més elevat de persones.

Cargando
No hay anuncios

La trobada va quedar suspesa després d’una resolució del Tribunal Constitucional de Guatemala que insta Morales a passar prèviament pel Congrés del seu país. Segons la revista The New Yorker, que va tenir accés a l’esborrany del pacte, Morales acceptava rebre tots els sol·licitants d’asil que arribessin a la frontera nord-americana, amb independència de la seva nacionalitat.

“Evidentment il·legal”

El secretari de Seguretat Nacional en funcions, Kevin McAleenan, va assenyalar en un comunicat que aquesta norma estarà en vigor fins que “el Congrés actuï”. El president ha insistit repetidament que el Capitoli ha de reformar les lleis migratòries per solucionar “el problema dels buits legals”, que són, segons la seva opinió, una invitació a l’abús del dret d’asil. L’any fiscal 2018 es van concedir 13.168 de les 162.060 demandes d’asil rebudes i més de 800.000 casos estan pendents de resolució.

Cargando
No hay anuncios

La Unió Americana per les Llibertats Civils, una de les organitzacions de defensa dels drets civils més importants dels EUA, va emetre un comunicat en què afirma que la norma és “evidentment il·legal” i va anunciar que posarà una demanda immediata contra la nova ordre de l’administració Trump. Segons l’opinió de Lee Gelernt, subdirector de drets dels immigrants, és un intent de “revertir de manera unilateral el compromís legal i moral del país per protegir els que fugen del perill”.

Trump apuja el to del seu discurs racista

Trump va redoblar ahir els seus atacs contra quatre congressistes de l’ala més progressista del Partit Demòcrata. “Odien el nostre país”, va assegurar. El president va anar encara més enllà i va acusar falsament una d’elles, Ilhan Omar, de qualificar de “meravellosa” l’organització terrorista Al-Qaida. Tot i les crítiques pel to racista del seu missatge de diumenge a Twitter -en què les convidava a “tornar” als “llocs d’on venien”, encara que totes elles són ciutadanes nord-americanes i tres de les quatre van néixer als EUA-, Trump va defensar el seu missatge dient que “molta gent està d’acord” amb ell.