Els EUA presenten càrrecs contra Nicolás Maduro per terrorisme i narcotràfic
Ofereix 15 milions de dòlars per informació que pugui portar a la detenció del líder veneçolà
WashingtonEn mig d'una pandèmia global, l'administració Trump ha posat preu al cap de Nicolás Maduro: 15 milions de dòlars per a qui faciliti informació que condueixi a l'arrest o condemna del president veneçolà. Washington l'acusa de narcoterrorisme i conspiració per traficar amb cocaïna amb destinació als Estats Units. Càrrecs pels quals, si arribés a ser jutjat, podria passar la resta de la seva vida a la presó.
El fiscal general dels EUA, William Barr, ha assegurat que, "durant més de 20 anys", Maduro i altres càrrecs de la seva administració "han conspirat amb les FARC, fent que tones de cocaïna entressin i devastessin" els Estats Units a través d'"un sistema construït i controlat per enriquir els càrrecs dels nivells més alts del govern".
Geoffrey Berman, fiscal del districte sud de Nova York, ha afegit que les institucions veneçolanes, inclòs l'exèrcit, "van oferir protecció política i militar" al tràfic de drogues. El suposat propòsit de Caracas: "inundar els Estats Units amb cocaïna per intentar afeblir la salut i el benestar de la nostra nació". Segons el raonament de Berman, Maduro va utilitzar "la cocaïna com a arma" amb aquest fi.
William Barr ha justificat l'oportunitat de l'anunci en plena crisi global pel coronavirus. "És un bon moment perquè la gent de Veneçuela està patint", ha apuntat en una roda de premsa telemàtica. "La millor manera de donar suport als veneçolans durant aquest període és fer tot el que sigui possible per alliberar el país d'aquesta camarilla corrupta". Un anunci que serà ben rebut a Florida, un dels estats clau per a les possibilitats de reelecció de Donald Trump el pròxim novembre, i on es concentren un bon nombre de veneçolans.
No només destaca l'excepcionalitat del moment, també el fet extraordinari que els Estats Units acusin judicialment un mandatari en actiu. El fiscal general ha aclarit, però, que no reconeixen Maduro com el president de Veneçuela, i ha recordat que en el passat es va fer el mateix amb el panameny Manuel Noriega. Washington forma part d'un grup de més de 50 governs que reconeixen Juan Guaidó com a president interí. A través de Twitter, Maduro ha acusat els Estats Units i Colòmbia de conspiració i d'haver ordenat "omplir de violència Veneçuela".
A més de Nicolás Maduro, la justícia nord-americana imputa altres alts càrrecs i exfuncionaris veneçolans. Entre ells, Diosdado Cabello, president de l'Assemblea Nacional Constituent; Hugo Armando Carvajal, conegut com el Pollo i antic director d'Intel·ligència; Vladimir Padrino López, ministre de Defensa, i Maikel José Moreno Pérez, president del Tribunal Suprem, a qui s'acusa de blanqueig de diners.
Els càrrecs, presentats per la Fiscalia federal a Nova York, Miami i Washington, afecten també dos líders de les FARC colombianes, Marín Arango i Hernández Solarte. Segons el plec d'acusacions, van traslladar part de les seves activitats a Veneçuela a l'empara de Maduro, a qui es descriu com a líder de l'anomenat Cártel de los Soles, facilitador d'armes i de coordinació amb Hondures i altres països.
A més dels 15 milions de dòlars per Nicolás Maduro, l'administració Trump ofereix una gratificació d'entre 5 i 10 milions de dòlars per informació sobre més acusats.