Internacional19/02/2016

"Europa fa massa coses petites, però no afronta el grans reptes"

Entrevista a Peter Hain, exministre per Europa al gabinet de Tony Blair, sobre el 'Brexit'

Marc Vidal
i Marc Vidal

BarcelonaPeter Hain va ser l'home designat per Tony Blair per dirigir la política europea del Regne Unit durant part del seu mandat. Europeista convençut, farà campanya per mantenir el seu país dins de la UE. Aquesta setmana ha parlat de l'ombra del 'Brexit' en una xerrada a Esade.

Per què el Regne Unit s'ha de quedar dins de la UE?

Perquè serem més forts en termes econòmics i comercials, de seguretat, en el camp de la gestió de la immigració…

Però precisament en el camp de la immigració la campanya de 'no' diuen que el Regne Unit ha perdut tot el control…

Cargando
No hay anuncios

Europa té una política comú d’asil i de control de fronteres. Si deixem la UE no ho podrem disfrutar i això vol dir que Calais, la frontera que tenim dins de França, deixarà de tenir sentit i França podria decidir enviar les 3.000 persones que hi ha allà cap al Regne Unit.

Vostè manté que el Regne Unit perdria influència econòmica també…

Si marxem ens passarà com a Noruega, haurem de pagar igualment per accedir al mercat únic però no podrem influir en el moment de redactar les normes que el regeixen, en el camp de protecció dels consumidors, polítiques socials o laborals… Pagarem però no tindrem res a dir… és una mala cosa.

Cargando
No hay anuncios

Es demana més Europa però cada cop en tenim menys…

Necessitem més Europa per gestionar els grans problemes: els refugiats, el canvi climàtic o el terrorisme. Però en canvi en necessitem menys en el que jo batejo com "la petita política". Massa sovint Brussel·les, les institucions europees en general, volen legislar per tot i al final es fan massa coses petites, però no s'afronten els grans reptes.

Europa ha de canviar?

Cargando
No hay anuncios

Necessitem reformes. Europa no es pot quedar com està si no vol desaparèixer. I el primer que cal fer és acabar amb l’austeritat, que s’ha mostrat molt destructiva i amenaça el futur d’Europa.

Quin serà l'impacte del 'Brexit'?

Tindrà un impacte dolent per a Europa i un de terrible per al Regne Unit. Per a Europa, ja que perdrà una de les seves grans economies, un soci molt important en dossier com la defensa o la diplomàcia. Per al Regne Unit ja que si això passa, Escòcia voldrà marxar i això serà molt dolent ja que ens farà més dèbils a tots.

Cargando
No hay anuncios

L'euroesceptisme quedarà resolt per sempre?

Quedarà resolt per molt de temps però Europa haurà de canviar ja que, tal i com està, afronta grans reptes. Hi ha molt descontentament, petits partits euròfobs que guanyen pes, crisis com la dels refugiats, el terrorisme, l'austeritat… Europa ha de recuperar el suport de tots els seus ciutadans, no només dels britànics.

Vostè va representar el Regne Unit a la convenció que va redactar la fracassada Constitució Europea el 2003, què ha canviat des d'aleshores?

Cargando
No hay anuncios

Allà hi havia molts somiadors, començant per l'expresident francès, Valéry Giscard d'Estaing, que volien banderes, himnes, una gran Constitució per fer una gran Europa. I els ciutadans europeus no ho volien això… Sempre ho vaig sospitar i al final va passar que els francesos i els holandesos ho van rebutjar a les urnes. Allò hauria d'haver estat una crida d'alerta per als líders europeus que calia tornar a posar-se al costat dels ciutadans normals i corrents. I ara sí que cal fer-ho, en circumstàncies molt més difícils per les múltiples crisis que patim.