Trump reacciona furiós a Twitter davant la notícia que l'FBI l'investigava per saber si treballava per a Rússia

El 'New York Times' assegura que els agents es van alarmar quan va acomiadar James Comey

Trump en una reunió ahir a la Casa Blanca.
Ara
12/01/2019
3 min

BarcelonaL'FBI va obrir el maig del 2017 una investigació al president Donald Trump per determinar si treballava per a Rússia contra els interessos del seu país, segons una informació que publica aquest dissabte el 'New York Times' en portada. Fins i tot en la tumultuosa era Trump, l'episodi no té precedents.

Citant fonts anònimes dels serveis de seguretat, el diari explica que després que Trump cessés el director de l'FBI James Comey, els agents estaven tan alarmats per l'actitud del president que van investigar si treballava contra els interessos nord-americans i en benefici de Rússia. Investigadors de contraespionatge van valorar si els actes del president suposaven una amenaça a la seguretat nacional i si Trump treballava al servei de Rússia, una investigació inèdita contra un president en exercici del càrrec. El diari assegura que ha verificat la informació amb diverses fonts.

"La investigació tenia implicacions explosives. Els agents de contraespionatge havien de determinar si les accions del mateix president constituïen una amenaça per a la seguretat nacional. També havien de determinar si Trump estava treballant de forma deliberada per a Rússia o si inconscientment havia caigut sota la influència de Moscou", apunta l'article.

"Si el president havia acomiadat al Comey per aturar la investigació sobre Rússia, s'hauria tractat d'un problema de seguretat nacional perquè naturalment hauria reduït la capacitat de l'agència per saber com Moscou va interferir en les eleccions de 2016 i si hi havia algun nord-americà implicat, segons James A. Baker, que va servir com a FBI conseller general fins a finals de 2017. Va testificar en privat a l'octubre davant els investigadors de la Cambra que examinaven la gestió per l'FBI de la investigació sobre Rússia", diu el diari.

Més tard la feina de l'FBI va ser absorbida per l'equip del fiscal especial Robert Mueller designat pel Congrés per investigar la ingerència russa a les presidencials de 2016 que van portar Trump a la Casa Blanca.

El periodista del New York Times Jesse McKinley ha dit a Twiter que "sembla una pel·lícula d'espies però no ho és: l'FBI investigava el president dels Estats Units per saber si treballava per als russos".

Trump ha reaccionat amb una cadena de tuits furibunds contra el diari i contra l'exdirector de l'FBI: "Uau, acabo de saber que a través del fallit New York Times que ex responsables corruptes de l'FBI, la majoria dels quals han estat abandonats o forçats a deixar l'agència per raons molt dolentes, van obrir una investigació contra mi sense cap motiu, sense proves, després que acomiadés el mentider James Comey, un total pocavegonya".

Després d'una llarga sèrie d'improperis contra Comey, el fiscal especial Mueller i la seva rival Hillary Clinton,Trump assegura que la seva política ha estat més dura amb Rússia que la dels seus predecessors, tot i que diu que li agradaria tenir una bona relació amb Moscou.

La realitat però és que les estretes relacions entre Trump i el president rus Vladímir Putin han fet sonar les alarmes en més d'una ocasió. Poc després d'acomiadar Comey, Trump va rebre el primer ministre rus, Sergei Lavrof amb qui va compartir informació sensible antiterrorista proporcionada pels serveis secrets israelians. En la cimera amb el mateix Putin l'estiu passat a Hèlskini, Trump va defensar els serveis secrets russos en la polèmica sobre la ingerència de Moscou als comicis.

L'últim moviment en matèria de política internacional, l'anunci per sorpresa de la retirada de les tropes nord-americanes de Síria contra el criteri dels seus propis assessors militars suposa també cedir el país a la influència de Rússia.

Paul Manafort, excap de campanya de Trump, va ser condemnat l'agost passat i es va reconèixer culpable de conspirar contra els Estats Units i d'obstruir la justícia. El seu advocat i assessor personal, Michael Cohen, anirà a la presó al març després de confessar frau, vulneració de la llei de finançament de campanyes i de mentir sota jurament.

Amb la majoria demòcrata al Congrés, ara els senadors tenen més capacitat per investigar si, efectivament, el govern de Vladímir Putin va conspirar per facilitar l'arribada de Trump a la Casa Blanca.

stats