FireChat, l'aplicació per a mòbils que funciona sense internet i dóna aire a les protestes de Hong Kong
És un sistema de missatgeria per a aparells Android i iPhone, ni tan sols necessita cobertura de la xarxa telefònica
BarcelonaFireChat és una aplicació de missatgeria per a mòbils Android i iPhone que és capaç de funcionar encara que no hi hagi cobertura d'internet o, ni tan sols, de telefonia. Això l'ha convertit en una de les eines imprescindibles perquè els activistes de Hong Kong coordinin aquests dies les protestes en què reclamen més democràcia, tal com explica el 'South China Morning Post'. Però pot servir a qualsevol lloc del món on se censuri internet o en les aglomeracions que desbordin les xarxes de telefonia, com grans manifestacions i concerts.
Segons Stanislav Shalunov, cofundador d'Open Garden -l'empresa que ha ideat FireChat- més d'un de cada mil habitants de Hong Kong ja s'ha descarregat l'aplicació. L'altre cofundador d'Open Garden, Micha Benolielparla de 100.000 descàrregues a Hong Kong en tan sols un dia.
Shalunov havia treballat per al sistema d'intercanvi d'arxius 'peer-to-pper' (P2P) BitTorrent i FireChat fa servir un mètode semblant al dels sistemes P2P: no depèn d'un servidor central sinó que crea una xarxa local amb els aparells que també tinguin l'aplicació i siguin a prop. Els mòbils es connecten en cadena entre si via wifi i bluetooth, tot i que aquest mètode té un límit: cal ser a prop d'algun altre aparell, a 70 metres de distància com a molt. Ara, qui s'hagi connectat amb aquest aparell podrà parlar també amb els altres que també siguin al seu abast, i així respectivament.
L'aplicació, que va néixer el març, ja s'havia fet servir en protestes a l'Iraq i a Pequín, segons explica 'The Independent'. Bàsicament, crea una xarxa pròpia independent d'internet entre els mòbils que l'han descarregada i són a prop, però també es pot connectar a internet quan s'hi té accés. Aquesta versatilitat ha fet que se n'escampés l'ús a Hong Kong, on hi ha problemes de connexió a internet, encara que no sembla govern l'hagi bloquejat i podrien ser a causa de les aglomeracions en unes protestes que han reunit desenes de milers de persones.
Tot i la versatilitat d'aquesta aplicació qualsevol pot llegir tot el que s'hi digui: els xats són oberts i els missatges no es xifren de cap manera. Com que no s'envien d'un usuari a un altre, sinó a tothom qui formi part de cada sala de xat on qualsevol pot entrar, les autoritats poden estar tan al dia del que es diuen els manifestants com ells mateixos.
FireChat també es pot fer servir en llocs on no hi ha cobertura de mòbil, com en túnels del metro o en paratges naturals fora de l'abast de les antenes de telefonia mòbil per exemple. A Catalunya ja hi ha alguns grups actius que comencen a fer servir l'aplicació.