França afluixa la pressió sobre el col·lectiu gitano
El govern facilita les condicions de contractació de ciutadans romanesos i búlgars, però no renuncia a expulsar-los
ParísEl govern francès ha suavitzat la seva pressió sobre el col·lectiu gitano modificant les mesures temporals que limiten l'accés al mercat laboral a romanesos i búlgars. No obstant això, París no renuncia a les expulsions i a desmuntar campaments, dues mesures molt polèmiques.
Ho ha anunciat aquest dimecres el primer ministre francès, Jean-Marc Ayrault, després de reunir-se amb representants del col·lectiu romanès que demana buscar “solucions alternatives” a la precària situació dels prop de 15.000 gitanos que viuen a França.
Romania i Bulgària, els dos països d'on provenen la majoria de les persones afectades, formen part de la Unió Europea des del 2007, però, com passa amb qualsevol nou estat membre, alguns socis comunitaris els apliquen restriccions transitòries, sobretot en l'àmbit laboral.
Durant la seva vigència, programada fins a finals de 2013, romanesos i búlgars poden entrar sense restriccions a França i estar-hi durant tres mesos sense justificar la seva estància, però a partir d'aleshores se'ls pot expulsar si no tenen permís de residència, que només es pot aconseguir amb un contracte laboral.
El govern francès s'ha limitat avui a ampliar la llista de les 150 feines a les quals ara tenen accés i a suprimir la taxa de 700 euros que les empreses havien de pagar a Immigració quan es contracta un immigrant d'aquests dos països.
Amb aquests canvis, el govern francès vol acabar amb la polèmica iniciada a principis d'agost amb les diverses expulsions massives de gitanos que va dur a terme.
En un comunicat el primer ministre ha demanat que es duguin a terme més polítiques a nivell europeu per evitar els fluxos migratoris desequilibrats entre països comunitaris, i ha demanat que es tracti aquest tema en la pròxima cimera europea.