La funcionària que es nega a casar homosexuals, en llibertat
El jutge l'allibera amb la condició que "no interfereixi en els esforços d'altres funcionaris per emetre llicències de matrimoni"
WashingtonUn jutge federal dels EUA ha ordenat avui posar en llibertat Kim Davis, la funcionària de l'estat de Kentucky empresonada durant cinc dies per negar-se a atorgar llicències de matrimoni a parelles del mateix sexe al·legant que la seva religió li impedeix obeir el Tribunal Suprem, que va legalitzar al juny aquestes unions en tot el país.
En l'ordre d'alliberament, el magistrat David L. Bunning posa com a condició que la funcionària "no interfereixi de cap manera, directament o indirectament, en els esforços d'altres funcionaris per emetre llicències de matrimoni". L'alliberament de Davis coincideix amb una marxa de protesta contra l'empresonament de la funcionària convocada per grups de pressió cristians conservadors, i a la qual assisteixen els precandidats presidencials republicans Mike Huckabee i Ted Cruz.
"Si l'acusada Davis interfereix d'alguna manera en l'emissió de llicències de matrimoni, es considerarà una violació de l'ordre d'aquesta Cort i es prendran les accions adequades", ha advertit el jutge Bunning, de la Cort del districte Est de Kentucky, el mateix que va posar entre reixes la funcionària dijous passat.
Convertida en símbol
Kim Davis ha sortit de la presó davant dels crits de suport de centenars de persones. El procés judicial l'ha convertit en un símbol de l'oposició al matrimoni homosexual per motius religiosos. Quan el governador de Kentucky, el demòcrata Steve Beshear, va ordenar als jutjats d'emetre llicències de matrimoni als homosexuals, Davis va decidir interposar una demanda en una cort federal, amb l'argument que les seves creences religioses l'havien d'excloure de complir amb aquesta obligació.
El cas de Davis va arribar fins al Suprem, que va ordenar a la funcionària que, de manera immediata, comencés a emetre llicències matrimonials a tot tipus de parelles, homosexuals i heterosexuals, ordre que va desobeir i que l'ha fet estar entre reixes els últims dies.
Encara que alguns funcionaris van expressar que s'oposaven a la decisió del Suprem, aquesta és la primera vegada que n'hi ha un que és empresonat per negar a parelles del mateix sexe el seu dret a casar-se, un tema que segueix sent polèmic en alguns sectors de la societat nord-americana, malgrat el creixent suport que ha guanyat el matrimoni gai en els últims anys.