Guia per entendre els caucus i primàries demòcrates als EUA
El caos d'Iowa és el tret de sortida d'un procés que culmina el juliol per buscar rival a Trump
BarcelonaEl caos en el recompte dels caucus d'Iowa, el dilluns 3 de febrer, va ser l'accidentat tret de sortida de les primàries del Partit Demòcrata, la cursa cap a la Casa Blanca més renyida de la història del partit. Nou candidats (de la vintena que hi havia en un principi) es disputen la possibilitat d'enfrontar-se a Donald Trump a les eleccions del 3 de novembre del 2020.
Queda encara un procés de sis mesos, en què els 50 estats dels Estats Units (a més d'estats lliures associats com Puerto Rico i altres territoris no incorporats com les illes Verges o les Marianes) voten per destriar el candidat demòcrata a la presidència. L'elecció final es farà al juliol a la convenció nacional demòcrata.
El desastre de la nit electoral d'Iowa d'enguany ha sigut excepcional, ocasionat presumptament pels errors en l'aplicació de mòbil –nova d'aquest any– amb què els responsables de cada punt de votació havien de transmetre els resultats al partit. Però l'estrany sistema de votació dels caucus –ja de per si complicat– ho dificulta encara més.
Com es vota en un caucus?
El sistema de caucus (com el d'Iowa) consisteix en assemblees de votants que van formant grups de suport a un o altre candidat i que poden acabar votant a mà alçada o en una urna, o fins i tot, com en el cas d'Iowa per als demòcrates, formant grups amb un nombre suficient de persones per poder tenir un delegat: quan els grups són massa petits, s'han de disgregar i repartir-se entre els altres grups de suport a altres candidats, una mena de joc de les cadires que acaba configurant el repartiment de delegats. En aquest gràfic, The Des Moines Register explica com funciona el caucus demòcrata a Iowa.
Als caucus hi poden participar tots els votants registrats que estan afiliats al partit en aquell estat, mentre que el sistema de primàries pot ser obert a tots els ciutadans de l'estat, tancat només als afiliats o semitancat per permetre el vot de ciutadans independents però només en un dels dos partits.
Què ha passat a Iowa?
Després de tot un dia de votacions amb aquest sistema assembleari, en el moment de transmetre els resultats de cada punt de votació al comitè central del partit es van registrar "inconsistències" que van obligar a retardar el recompte fins a tres dies. Molts dels responsables de fer aquesta comunicació es van trobar amb problemes en l'aplicació de mòbil, una novetat d'enguany, amb què havien de transmetre els resultats. En alguns casos la nova eina no els permetia registrar-se, o bé se'ls va penjar durant més de mitja hora o no es connectava en absolut.
Ja hi ha qui ha volgut veure mans negres darrere d'aquest caos, quan es va saber que l'empresa responsable de crear l'aplicació, Shadow, va ser fundada per un dels responsables tecnològics de l'equip de campanya de Hillary Clinton el 2016. Altres estats que havien contractat l'aplicació per a les seves primàries i caucus ja han rescindit el contracte.
Per què és Iowa el primer estat a votar?
El caos la primera nit electoral de la cursa demòcrata del 2020 cap a la Casa Blanca serà recordat durant molt de temps i posa en entredit, de nou, el lloc preeminent en les primàries presidencials que té aquest estat, tan poc representatiu de l'electorat demòcrata i de la demografia del país en general. És el seu sistema de recompte tan complicat el que va forçar a avançar la seva jornada de votació i el va col·locar en primer lloc.
Els vots recaptats al llarg de la jornada electoral, en aquest cas dilluns 3 de febrer, serveixen per repartit els delegats estatals (prop de 2.000) entre els diferents candidats, per un sistema no proporcional que és el que ha fet que el jove exalcalde Pete Buttigieg obtingui més delegats tot i haver tret menys vots que Bernie Sanders, que es queda en segon lloc. Aquests delegats estatals hauran d'escollir després el repartiment dels 41 delegats d'Iowa que aniran a representar l'estat a la convenció demòcrata.
Per què delegats?
La votació en les primàries o caucus és una votació indirecta. En realitat el que es fa és escollir els delegats d'aquell estat que assistiran a la convenció nacional demòcrata, la trobada que el partit celebrarà a Milwaukee (Wisconsin) entre el 13 i el 16 de juliol per decidir el seu candidat a la presidència dels Estats Units.
El nombre de delegats nacionals de cada estat varia en funció del seu pes demogràfic i pot anar des dels 6 de Samoa, 7 de Guam, 14 de Wyoming o 15 d'Alaska fins a l'estat que més delegats envia a la convenció demòcrata que és Califòrnia, amb 415 delegats, seguit de Nova York amb 274, Texas amb 228 i Florida amb 218.
Com es vota a la convenció?
Els 3.979 delegats escollits en les primàries i caucus arreu del país arriben a la convenció amb el vot decidit. Però hi ha uns altres 771 delegats automàtics o "superdelegats", que són els que tenen llibertat de vot com a càrrecs destacats del partit, ja siguin membres del comitè nacional del partit, membres de la Cambra de Representants o senadors. Amb tot, l'enorme pes d'aquests delegats no escollits, que el 2016 van votar majoritàriament per Hillary Clinton, va portar el Partit Demòcrata a revisar les seves normes i el 2018 va aprovar una reforma per reduir-ne el poder.
Així, per primera vegada, en la convenció nacional demòcrata d'aquest any, que tindrà lloc del 13 al 16 de juliol a Milwaukee (Wisconsin), els superdelegats no participaran en la primera votació. Per ser escollit un candidat haurà de rebre el vot favorable d'almenys 1.990 delegats (els escollits a les primàries). En cas que cap no hi arribi i faci falta una segona votació, o més, llavors sí que votarien també els superdelegats i el candidat haurà d'obtenir almenys 2.375 vots en total.
Tots els estats voten per caucus?
No. Hi ha dos sistemes diferents per nominar un candidat presidencial a cada estat: caucus o primària. En unes primàries, el sistema és el del vot tradicional. Però hi ha alguns estats que assignen a cada candidat un nombre de delegats, proporcional al percentatge obtingut en les primàries, mentre que d'altres opten pel sistema "el guanyador s'ho emporta tot" (winner takes all), que vol dir que, encara que sigui amb un 45% dels vots, el que n'hagi tret més s'emporta tots els delegats d'aquell estat, que en la convenció del partit votaran per ell.
Iowa, el primer estat en votar, ho fa per mitjà dels caucus, però el segon ho fa amb primàries: Nou Hampshire, l'11 de febrer. El segueixen els caucus de Nevada, el 22 de febrer, i les primàries de Carolina del Sud, el 29 de febrer. Però el dia clau serà l'anomenat "superdimarts" (Super Tuesday), el 3 de març, quan votaran en un sol dia 15 estats (14 a més de Samoa).