El G-20 finalitza amb una estratègia global per al creixement i l'ocupació

Aquests nous plans passen per coordinar tots els seus membres i fer que cada estat "compleixi la seva part" per propiciar la recuperació. Els líders mundials es comprometen a augmentar el fons de l'FMI però sense precisar l'ajut al fons de rescat europeu

El G-20 ha acabat la seva cimera a Cannes aquesta tarda / EFE
Acn
04/11/2011
4 min

CannesLa cimera del G-20 s'ha acomiadat aquest divendres de Canes amb el compromís d'impulsar una estratègia global pel creixement i l'ocupació i augmentar el fons del Fons Monetari Internacional (FMI) per afavorir-ne l'estabilització. En el comunicat final de la cimera, els països del G-20 s'han compromès a reformar el sector financer i a adoptar polítiques que aportin confiança i promoguin el creixement i a implementar mesures clares i creïbles per assolir la consolidació fiscal.

El G-20 ha beneït així els acords que ja va posar sobre la taula la cimera europea del passat 26 d'octubre per mirar de restablir la crisi del deute grec, enfortir els fons bancaris europeus i evitar el contagi.

Els països del G-20 s'han compromès aquest divendres, últim dia de la cimera que han celebrat a Canes, a adoptar polítiques per reconstruir la confiança i promoure el creixement, a més d'implementar mesures específiques per aconseguir la consolidació fiscal.

El comunicat final de la cimera remarca que nou països, Austràlia, Canadà, França, Alemanya, Itàlia, Corea, Espanya, el Regne Unit i els Estats Units, han insistit en assolir la consolidació fiscal, i han posat com a exemple Itàlia, que es va comprometre a reduir el deute a partir de l'any que ve, un objectiu que es basa en la implementació de l'acord fiscal aprovat l'estiu passat valorat en 60.000 milions d'euros.

L'estratègia global per al creixement i l'ocupació que han escenificat a Canes insisteix en la coordinació de tots els membres i en la necessitat que cada estat "faci la seva part" per propiciar la recuperació.

El comunicat final de la reunió del G-20 celebra "les decisions dels líders europeus" per aconseguir "restaurar la sostenibilitat del deute a Grècia, reforçar els bancs europeus, crear barreres per evitar el contagi i marcar els fonaments per una governança econòmica robusta a l'eurozona". Els líders del G-20 reclamen una "implementació clara i creïble" dels acords europeus el més ràpid possible. A més, també destaquen la decisió d'Itàlia de rebre supervisió de l'FMI. En el text no hi ha cap menció a l'Estat espanyol.

Queda "feina dura" per fer

El president dels Estats Units, Barack Obama, considera que la Unió Europea "té la capacitat per fer front als reptes" de l'endeutament i la crisi de l'euro, però que encara queda "feina dura" per fer. En una roda de premsa després de la reunió del G-20 a Canes, Obama ha reiterat que els líders de les principals economies mundials "estan preparats per assistir i garantir que l'economia global està protegida de xocs", però que "en última instància els mercats volen un senyal que la UE està darrere de l'euro". El G-20 ha acordat mobilitzar nous fons per l'FMI, però en el comunicat final en cap cas es precisa que els diners puguin servir pel fons de rescat europeu, l'EFSF.

Obama ha negat que hi hagués "una disputa" amb Alemanya i França sobre la participació de països exteriors al fons de rescat. "Els líders europeus estan d'acord amb nosaltres que s'ha d'enviar un senyal clar de que estan compromesos amb l'euro", ha dit Obama, que ha defensat que "això comença amb una acció comuna" com l'acordada el 26 d'octubre.

Segons Obama, "tots els elements" estan a lloc per solucionar la crisi a l'Eurozona, i són "els adequats". El president nord-americà ha remarcat que són els líders de l'euro els que "estan darrere" de la moneda única, i que "estan treballant" entre ells per sortejar la crisi i precisar el funcionament exacte de l'EFSF. "Nosaltres hem donat idees", ha dit Obama.

Augmentar el fons de l'FMI

El president francès, Nicolas Sarkozy, ha anunciat en una roda de premsa que "tots" els països del G-20 han acordat "augmentar els fons de l'FMI". Sarkozy no ha precisat, però, que s'hagin aconseguit compromisos ferms sobre la col·laboració de països com Xina o els Estats Units al fons de rescat europeu, l'EFSF. De fet, el president francès ha indicat que els líders mundials han pactat "estudiar les modalitats de col·laboració entre l'FMI i els fons europeus". En una altra roda de premsa, el primer ministre britànic, David Cameron, ha alertat que "la responsabilitat per solucionar els problemes de l'eurozona recau en els països de l'euro" i que ni Londres ni l'FMI contribuiran a l'EFSF.

Sarkzoy ha defensat que els líders del G-20 han arribat a un acord per augmentar els recursos del Fons Monetari Internacional, i a un segon pacte per "estudiar" com vincular la feina de l'FMI i els fons de rescat europeus. Però David Cameron ha indicat que tot i que "el món està preparat per incrementar els recursos de l'FMI", això no implica una participació en el rescat europeu. De fet, Angela Merkel ja havia apuntat que "gairebé cap" país del G-20 estava disposat a participar a l'EFSF.

"Augmentar els recursos de l'FMI no és una substitució de l'acció que ha de fer l'Eurozona per gestionar els seus problemes", ha defensat Cameron, que ha afegit que "només els líders de l'Eurozona" poden solucionar els problemes de l'euro. "No pots, ni hauries de demanar a l'FMI que posi els seus diners a l'EFSF", ha assegurat el primer ministre britànic. Cameron ha indicat que "la feina de l'FMI és ajudar a països en dificultats", com Grècia o Irlanda -on l'organisme contribueix-, però "en cap cas ajudar en els problemes monetaris" de l'Eurozona. Segons el primer ministre britànic, "aquest ha estat el missatge" que els estats que no estan a l'euro han expressat a Alemanya o França durant la reunió del G-20.

stats