Dimiteix el director general de la BBC per un reportatge sobre abusos de menors que va identificar erròniament un polític

La cadena ha demanat disculpes per l'error i ha suspès temporalment l'elaboració de nous treballs d'investigació

L'exdirector general de la BBC, George Entwistle
Efe
10/11/2012
2 min

LondresEl director general de la televisió pública britànica BBC, George Entwistle, ha presentat aquest dissabte a la nit la seva dimissió arran de la polèmica generada per l'emissió d'un reportatge sobre suposats abusos a menors a Gal·les, i en què s'identificava per error un antic polític. Entwistle, que va arribar a la direcció de la cadena tot just el 17 de setembre, ha presentat la seva renúncia en una declaració que ha fet al costat del president de la BBC, Chris Patten, antic polític conservador.

"He decidit que el més honorable que puc fer és dimitir", ha afirmat el responsable de la cadena, que ha qualificat de "totalement excepcionals" els esdeveniments dels últims dies. Per això, considera adequat que la BBC busqui ara un nou director. Entwistle ha puntualitzat, també, que dimitia perquè és "l'últim responsable" de tots els continguts que emet la cadena. El ja exdirector va declarar que haver ocupat aquest càrrec "encara que fos tans sols per un període curt de temps, i en unes circumstàncies de gran desafiament" ha estat "un gran honor".

Una emissió polèmica

L'origen d'aquest cas es troba en un reportatge que es va emetre el 2 de novembre al programa 'Newsnight', un dels espais informatius de més prestigi de la BBC. El treball se centrava en els presumptes abusos que s'havien produït en una residència per a infants al nord de Gal·les, i incloïa declaracions d'una víctima, Steve Messham, que assegurava que un destacat polític havia abusat d'ell. Tot i que no en va revelar la identitat, va dir que havia estat en actiu durant l'època de Margaret Thatcher, i això va motivar que s'apuntés a la figura de Lord McAlpine, que havia estat assessor de la primera ministra durant els anys 80.

Després que el seu nom comencés a circular, el polític va criticar el reportatge i va qualificar de "difamació" el fet que se l'hagués associat amb aquells fets. Aquest dissabte, Messham va demanar disculpes al polític i va negar que McAlpine hagués estat la persona que havia abusat d'ell, i va explicar que la policia li havia ensenyat una fotografia del presumpte maltractador i li havia dit, incorrectament, que era McAlpine.

Davant d'aquesta situació, la BBC ha demanat disculpes "sense reserves" per l'emissió del reportatge i ha informat que ha decidit suspendre de moment aquest tipus de reportatges d'investigació. Hores abans d'anunciar la seva dimissió, Entwistle ha admès que el reportatge no s'hauria d'haver admès, i ha considerat que el cas era "inacceptable".

stats