Grècia ven 14 aeroports regionals a l'empresa alemanya Fraport

Es tracta de la primera privatització del govern de Syriza, que fins ara s'havia oposat a la venda d'actius estatals

Exterior de l'aeroport de Tessalònica, Grècia. SOTIRIS BARBAROUSIS/EFE.
Reuters/efe
18/08/2015
2 min

AtenesEl govern grec ha confirmat aquest dimarts la concessió de 14 aeroports regionals a l'empresa alemanya Fraport, segons una resolució del consell de política econòmica publicada en el diari oficial de l'estat. Aquesta privatització, valorada en 1.200 milions d'euros, és la primera del govern grec format per la coalició d'esquerres Syriza i el seu soci nacionalista Grecs Independents.

Els aeroports afectats són el de Salònica, la segona ciutat del país; Kavala, al nord-est; Corfú i Zacint, dues illes situades al mar Jònic; Canea i Cefalònia, a l'illa de Creta; Aktion, a l'oest; i els de Rodes, Kos, Samos, Mitilene, Míkonos, Santorí i Skíathos, totes illes del mar Egeu. La resolució, decidida en el consell de govern de política econòmica del 13 d'agost, ha sigut signada pel viceprimer ministre, Iannis Dragasakis, i els ministres de Finances, Euclides Tsakalotos, Economia, Iorgos Stathakis, i Energia, Panos Skurletis.

El 2014, l'empresa alemanya Fraport va ser la guanyadora del concurs, però quan Syriza va arribar al poder es van aturar els processos de privatitzacions i va prometre que revisaria tots aquells que encara estiguessin oberts. Segons el diari oficial de l'estat, no hi ha hagut cap canvi pel que fa a les condicions de licitació que es van adjudicar a l'empresa. Un cop ratificat, l'acord seria la primera privatització del primer ministre grec, Alexis Tsipras, que fins ara s'havia oposat a la venda d'actius estatals estratègics, però va acceptar realitzar privatitzacions a canvi del rescat.

Aquest dimarts, un responsable del govern grec ha dit que una decisió publicada en el diari oficial de l'estat confirma el compromís de continuar amb l'acord en els termes prèviament pactats, en el marc de l'últim rescat dels creditors internacionals. Un portaveu de Fraport ha dit que la decisió del govern és "la base per a futures negociacions", tot i que no s'ha signat cap contracte.

L'any passat Fraport i l'empresa energètica grega Copelouzos havien acordat amb l'agència de privatitzacions grega que gestionarien 14 aeroports en destinacions turístiques, en un dels acords de privatització més importants de Grècia des de l'inici de la crisi del deute. Segons aquest acord, es preveu que aquestes dues empreses invertiran uns 330 milions en els primers quatre anys per millorar els aeroports i 1.400 milions d'euros més durant els pròxims 40 anys d'arrendament.

stats