Grècia posa fi avui al seu últim rescat financer després de la crisi
El Mede ha injectat fins a 61.900 milions d'euros a Atenes en tres anys d'ajudes econòmiques
Brussel·lesGrècia ha conclòs aquest dilluns oficialment el seu últim programa d'assistència financera, segons el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede), l'organisme responsable del pla de tres anys que ha injectat fins a 61.900 milions d'euros al sistema bancari grec. Així doncs, Brussel·les ha qualificat d"èxit" la sortida de Grècia del programa, a través del qual ha aplicat ajustos macroeconòmics i la recapitalització de la seva banca.
L'organisme, amb seu a Luxemburg, va recordar que no va ser necessari desemborsar els 24.100 milions d'euros que encara quedaven dins del límit de 86.000 milions d'euros del programa. Grècia posa així punt final al paquet d'assistència financera que van acordar els membres del Mede l'agost del 2015. A més, el país ha rebut 141.800 milions d'euros en préstecs del Sistema Europeu de Supervisió Financera entre el 2012 i el 2015.
En total, entre els dos fons han desemborsat 203.770 milions d'euros, un rescat "sense precedents en la història moderna", en paraules del Mede. L'ens europeu també ha destacat que les taxes d'interès dels préstecs han sigut "molt favorables" i amb terminis de més de 30 anys de mitjana. Entre el 2010 i el 2012, Atenes va rebre 52.900 milions d'euros en concepte de préstecs bilaterals per part dels països de l'euro.
"Avui podem acabar amb seguretat el programa del Mede sense més rescats a continuació, ja que per primer cop des de principis del 2010 Grècia es pot mantenir sense cap ajuda", ha afirmat en el comunicat el president del quadre de governadors de la institució comunitària i també president de l'Eurogrup, Mário Centeno.
Supervisió de les reformes
D'altra banda, el director gerent del Mede, Klaus Regling, ha indicat que Grècia "és el cinquè país després d'Irlanda, Espanya, Portugal i Xipre que surt d'un programa del Fons Europeu d'Estabilitat Financera o el Mede". "Volem que Grècia sigui una altra història d'èxit, que sigui un país pròxim en el qual confiïn els inversors", ha destacat. Regling també ha afegit que "aviat" proporcionaran a Atenes més suport en les mesures d'alleujament al deute a llarg termini.
A partir d'ara, el Mede continuarà rebent informes regulars del govern grec i s'unirà a la Comissió Europea en les missions periòdiques per avaluar les reformes que ha aplicat l'executiu. En paral·lel als organismes europeus, el Fons Monetari Internacional (FMI) també ha concedit a Grècia un préstec de 32.100 milions d'euros, del qual ja ha tornat uns 21.000 milions.