Greta Thunberg acusa els governs d'"enganyar" amb promeses buides de zero emissions el 2050

"El perill més gran són els polítics que diuen que estan fent canvis quan no és així", alerta la jove activista

Greta Thunberg  a Madrid
Sònia Sánchez
11/12/2019
3 min

Madrid"Fa un any i mig, jo no parlava amb ningú si no és que ho necessitava, però llavors vaig trobar una raó per parlar i des de llavors he fet molts discursos. I he après que cal dir coses emocionals per captar l'atenció, com «La casa es crema» o

Però tot i que la seva esperada intervenció no contenia aquest cop cap sentència susceptible d'esdevenir un nou eslògan de la lluita climàtica, la jove de 16 anys erigida en heroïna de les futures generacions no ha defraudat a l'hora de dir les coses pel seu nom per tornar a esbroncar els líders polítics reunits a la cimera. La seva crítica ha sigut especialment punyent per a "alguns països rics" que en els últims dies han fet grans promeses com la d'assolir la neutralitat climàtica el 2050, com és el cas de la Unió Europea.

"Pot sonar molt impressionant, però tot i que les intencions siguin bones, això no és lideratge, això és enganyar", perquè "emissions zero el 2050 no significa res si continuem emetent cada any" com fins ara, els ha dit. La jove ha recriminat als polítics reunits a Madrid que "les seves promeses no incloguin l'aviació, els vaixells o la importació de béns de consum" o que "encara es valori la possibilitat de traslladar les pròpies emissions a tercers països", un dels punts que està generant més debat en aquesta COP25.

"El perill més gran no és la inacció política, el perill més gran és que els polítics facin veure que estan fent canvis quan l'únic que fan és comptabilitat intel·ligent o relacions públiques creatives", ha reblat. Tot i això, i malgrat que ha insistit en el "pànic" i la "irritació" que li genera aquesta situació, ha assegurat que té encara "esperança". Una esperança que "no ve dels governs ni de les empreses, sinó de la gent" i de la democràcia, perquè "la gent s'ha despertat" i "l'opinió pública és la que mana en el món lliure". "No hem d'esperar, podem encetar el canvi ja, nosaltres, la gent", ha conclòs.

La intervenció de Greta Thunberg era una de les més esperades d'aquesta cimera, la COP25, que coincideix, d'una banda, amb l'apogeu del moviment de joves inspirat per ella, Fridays for Future, que reclama accions contundents per acabar amb els combustibles fòssils i combatre així l'emergència climàtica, i, de l'altra, amb un moment de molt poc compromís polític internacional a causa de la retirada dels Estats Units de Donald Trump de la taula de negociació.

La de Thunberg no ha sigut l'única intervenció crítica davant del plenari de la COP25. "He pres part diverses vegades en aquestes cimeres i mai com avui he vist una diferència tan gran entre el que passa dins d'aquestes parets i el que passa fora", alertava també la directora executiva de Greenpeace, Jennifer Morgan. "Francament estic enfadada i cansada de sentir parlar els governs i els líders polítics de totes les coses que no poden fer", ha afirmat.

En el debat posterior als discursos hi ha intervingut també una activista climàtica d'Uganda, Hilda Nakabuye, que ha recriminat als països rics que mirin cap a una altra banda davant dels esdeveniments climàtics extrems que "estan matant gent" al seu país i a tota la regió de l'Àfrica de l'est. "Som éssers humans també, i no mereixem patir una crisi que nosaltres no hem creat", ha sentenciat.

Els moviment de joves pel clima, de fet, s'ha apropiat de l'escenari del plenari de la COP25 durant força estona quan s'ha acabat la sessió inaugural. Mentre Greta Thunberg abandonava la sala, prop d'un centenar de joves seguien dalt de l'escenari cantant els lemes de la seva lluita: "Volem justícia climàtica ja", "Som imparables, un altre món és possible" o "No podeu beure petroli, deixeu-lo sota terra".

stats