"Hong Kong és el nou Berlín de la Guerra Freda"
Joshua Wong, la cara visible dels pro democràcia, demana a la UE que defensi les llibertats
BarcelonaJoshua Wong, la cara més visible del moviment pro democràcia de Hong Kong, ha exigit aquest dimecres a Europa que no miri cap a una altra banda i ha advertit que l'antiga colònia britànica s'ha convertit, arran de la seva mobilització contra l'autoritarisme xinès, en "el nou Berlín d'una Guerra Freda".
Wong, de 22 anys i en llibertat sota fiança pels aldarulls de fa unes setmanes al Parlament, ha viatjat fins a Alemanya per buscar suports internacionals en una gira que el portarà també als Estats Units. En aquesta primera etapa, l’activista ha hagut de conformar-se amb una reunió amb el ministre d’Afers Exteriors alemany, Heiko Maas, perquè Angela Merkel no l’ha rebut.
El jove ha reclamat a Alemanya que deixi de vendre armes antiavalots a Pequín perquè hi ha el perill que siguin utilitzades contra els que protesten a Hong Kong i augmenti així el nivell “brutal” de la repressió que la Xina ha exercit contra els manifestants hongkonguesos en les últimes setmanes.
“Hong Kong és a la línia del front del camp de batalla”, ha afirmat Wong en una multitudinària roda de premsa en què ha insistit que els pro democràcia no cediran en el seu propòsit d'exigir més llibertats i drets civils malgrat la recent retirada de la polèmica llei d’extradició amb què Pequín pretenia que els detinguts a Hong Kong fossin jutjats a la Xina continental. El gest queda “lluny de ser suficient”, ha indicat. Les demandes dels manifestants s’han ampliat en cinc punts, entre els quals hi ha la dimissió de la delegada del govern local, Carrie Lam, i l’alliberament sense càrrecs de tots els arrestats durant les manifestacions.
En resposta a les preguntes dels periodistes, l'activista ha instat la comunitat internacional a no quedar-se de braços plegats i s’ha mostrat confiat que la lluita a favor de la democràcia a Hong Kong guanyarà. “Tampoc ningú pensava fa 30 anys que cauria el Mur de Berlín”, ha afirmat.
Merkel, a la Xina
No gaire lluny d’on Wong compareixia, la cancellera intervenia al ple del Parlament alemany per explicar les línies de la seva política econòmica, on la Xina juga un paper primordial com un dels grans socis d'Alemanya, tant en l’exportació com en la importació. Merkel s’ha referit a la seva última i recent visita a Pequín, que va tenir un caràcter bàsicament comercial, i ha assegurat que el seu govern continua defensant la fórmula 'Un país, dos sistemes' amb què el règim comunista va acollir l’excolònia britànica el 1997. Gairebé alhora, Wong insistia que la lluita pels drets humans bàsics ha d’acabar en "un país amb un sistema”.
Per a Merkel, és bo que Alemanya i la Xina mantinguin el diàleg, malgrat la “diferència d’opinions” i ha subratllat que en el seu viatge per terres xineses va deixar clar que el respecte pels drets humans és “essencial”.
La resposta xinesa a les paraules de Merkel ha arribat per boca de l’ambaixador xinès a Berlín, Wu Ken, que s’ha defensat assenyalant que Hong Kong és a tots els efectes un territori de sobirania xinesa i ha reclamat als polítics alemanys que s’abstinguin d’intervenir en assumptes interns del seu país. Wu Ken ha afirmat que el seu govern no té cap inconvenient a seure amb els activistes hongkonguesos a dialogar, però abans, ha dit, cal que deixin d’exercir la violència als carrers.