Els incendis a Califòrnia ja han deixat almenys 17 morts
Fins a 20.000 persones han estat evacuades en una de les pitjors catàstrofes naturals a l'estat

WashingtonEls devastadors incendis al nord de l'estat de Califòrnia (Estats Units) han deixat, almenys, 17 morts, 20.000 persones evacuades, 1.500 edificis destruïts i més de 46.000 hectàrees cremades, en una de les pitjors emergències que mai ha viscut aquest estat, segons han informat els mitjans locals.
Fins ara, s'han registrat 15 focs en vuit comarques del nord de Califòrnia, però les autoritats estatals avisen que aquest nombre pot augmentar a causa dels forts vents, que avancen a un ritme de 80 quilòmetres per hora i que podrien fer empitjorar la situació durant els pròxims dies.
"Això és realment greu, s'està movent molt ràpid. La calor, la falta d'humitat i els vents ens porten a una situació molt perillosa i ho estan empitjorant. No està sota control, però estem intentant aconseguir-ho de la millor manera que podem", va dir el governador de Califòrnia, Jerry Brown, en una roda de premsa.
El president dels Estats Units, Donald Trump, ha aprovat declarar zona de desastre Califòrnia per aquests focs, cosa que facilitarà la intervenció d'ajuda i l'enviament de recursos federals per sufocar els focs després que el governador, Jerry Brown, signés dimarts passat l'estat d'emergència en les àrees afectades.
"En nom del president dels EUA, vull assegurar a Califòrnia que treballarem estretament amb el governador Brown i donarem suport als valents serveis d'intervenció immediata", ha assenyalat el vicepresident dels EUA, Mike Pence, que es troba a Califòrnia i que ha estat en contacte amb els responsables d'emergència de l'estat.
Segons les autoritats, el foc ja ha devorat més de 46.000 hectàrees a Califòrnia, sobretot a les comarques de Napa i Sonoma, el cor dels vins i cellers que fan famoses aquestes regions de Califòrnia. Fins a 1.500 cases i negocis han estat destruïts i 20.000 veïns han hagut de ser evacuats dels seus habitatges, negocis i, fins i tot, dels hospitals on es reben tractaments.
La rapidesa del foc va sorprendre les autoritats, que no esperaven que els incendis poguessin arrasar aquesta quantitat d'hectàrees en tan poc temps, segons ha reconegut en declaracions a mitjans locals Jonathan Cox, portaveu del departament de Silvicultura i Protecció dels Incendis de Califòrnia.
Pèrdua de vides humanes
Segons aquest departament, un petit foc al comtat de Mendocino va acabar amb la vida d'una persona, mentre que dos veïns més van morir a Napa. El xèrif del comtat de Sonoma va confirmar la mort de set persones més.
Els incendis van començar, per causes que encara es desconeixen, la nit de diumenge cap a les 10 de la nit hora local (les 7 del matí de dilluns a Catalunya) i es van expandir ràpidament des de Napa a altres zones a causa dels forts vents, de 80 quilòmetres per hora, segons el departament de Silvicultura i Protecció d'Incendis.
Un dels incendis més greus es troba a Santa Rosa, la ciutat més poblada del comtat de Sonoma i on les autoritats van demanar als veïns dels barris del nord que abandonessin casa seva immediatament a causa de la facilitat amb què es propagava el foc. En aquesta localitat, el foc va provocar l'evacuació de dos hospitals, negocis i escoles. A més, va destruir almenys dos grans hotels on els turistes s'acostumen a allotjar quan visiten les vinyes i els cellers de la zona.
Més de 103.000 persones es troben sense gas o electricitat, especialment als comtats de Napa i Sonoma, on 45.000 veïns no tenen aigua corrent. A més, els incendis han provocat el tancament de la principal autopista que uneix la ciutat de San Francisco amb els comtats del nord de Califòrnia. El foc va arribar als límits de la carretera amb grans flamarades i una espessa fumera que impedia la visibilitat, segons pot observar-se en vídeos de televisions locals.
El pitjor incendi a la història recent de Califòrnia va ser a Cedar, a la comarca de San Diego, l'any 2003, quan les flames van destruir més de 2.800 llars. El 2007 un altre foc, també al comtat de San Diego, va destruir 1.600 habitatges. Tots dos incendis, com el d'aquests dies, van tenir lloc a l'octubre, mes que sol concentrar els incendis a Califòrnia a causa dels coneguts com a 'vents del diable', unes ratxes de vent que, juntament amb les altes temperatures i la sequedat del sotabosc, permeten una ràpida expansió del foc.