L’ONU confirma que l’Iran supera el límit d’urani enriquit

És el primer cop que incompleix el pacte nuclear

L'OPORTUNITAT  Mohamad Javad Zarif, ministre d'Exteriors iranià, ofereix un acord a Ginebra.
Ara
01/07/2019
3 min

BarcelonaL’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica de les Nacions Unides (OIEA), encarregat de verificar que l’Iran compleix l’acord nuclear que va signar el 2015 amb les grans potències, va confirmar dilluns que Teheran ha superat el límit d’urani enriquit que pot emmagatzemar, segons estableix l’esmentat pacte. En concret, ha superat el límit en 2,2 quilos, cosa que suposa un excés d’un 1%, un nivell massa reduït per ser usat en armes atòmiques. Per tant, es tracta més d’un gest simbòlic que no pas d’una amenaça. De fet, fonts diplomàtiques iranianes van recordar que aquest excés pot ser eliminat en només “trenta minuts”. Amb tot, aquesta és la primera vegada que l’Iran incompleix l’acord nuclear i, encara que sigui simbòlic, no deixa de ser significatiu.

Teheran ja havia anunciat que no respectaria el pacte nuclear si no cessava la pressió que pateix per part dels Estats Units, que van abandonar l’acord de forma unilateral l’any passat i va imposar noves sancions a les exportacions de petroli iranià. En concret, després de les negociacions de divendres passat a Viena, l’Iran ja havia advertit que l’oferiment dels països de la UE de mediar amb els Estats Units per persuadir Trump d’aixecar les sancions era insuficient per aturar les seves centrifugadores.

Confirmació de Teheran

Dilluns el mateix ministre d’Exteriors iranià, Mohammad Javad Zarif, no va tenir cap inconvenient en corroborar que, efectivament, tal com va anunciar l’OIEA, l’Iran ha incomplert el pacte nuclear. “Els europeus es van comprometre a garantir la venda del petroli de l’Iran i no ho van fer. Els europeus es van comprometre a garantir el transport, i tampoc ho van complir. També es van comprometre a garantir el retorn dels actius iranians i tampoc ho van complir”, va afirmar Zarif ahir per justificar la decisió del govern iranià.

Teheran va decidir accelerar l’enriquiment del combustible nuclear després que els Estats Units es despengessin de l’acord per decisió del president Trump. La Unió Europea, que manté el seu compromís amb l’acord, havia demanat a les autoritats iranianes que no fessin aquest pas, però ahir va quedar confirmat que l’Iran finalment n’ha fet cas omís.

El límit de reserves d’urani poc enriquit (UF6) estava establert en 300 quilos, segons el pacte signat el 2015 entre l’Iran i uns altres sis països: Alemanya, França, el Regne Unit, la Xina, Rússia i els Estats Units. L’acord, que es va tancar després de mesos de dures negociacions, va posar fi a més d’una dècada de conflicte diplomàtic pel programa atòmic que l’Iran va ocultar durant anys i que se sospita que tenia un objectiu militar. La firma del pacte va suposar aleshores l’aixecament de la majoria de sancions contra el país i la rehabilitació internacional de Teheran.

El combustible enriquit per l’Iran fins ara no és prou pur per fabricar una bomba, però Teheran també ha amenaçat amb elevar el grau de puresa de l’urani per sobre del 3,67% si abans del 7 de juliol no hi ha una resposta a la seva demanda de trobar una solució a les sancions imposades pels EUA. Enriquir urani per sobre del 3,6% seria el primer pas per poder construir bombes nuclears.

L’OIEA va informar dilluns la Junta de Governadors -el seu òrgan executiu- i el Consell de Seguretat de l’ONU sobre l’incompliment del pacte per part de l’Iran, i ara ha de decidir si convoca una reunió d’urgència. Segons fonts diplomàtiques consultades per l’agència Efe, els Estats Units estan pressionant perquè la junta de governadors es reuneixi com més aviat millor, però Yukiya Amano, el director de l’OIEA, és “reticent” a fer-ho. Els Estats Units podrien convocar aquesta reunió pel seu compte però Rússia i la Xina -aliats de l’Iran- s’hi podrien resistir a causa del limitat abast de la violació iraniana de l’acord.

stats