Irlanda vota en referèndum el pacte europeu que consagra l'austeritat
Els últims sondejos apunten a una victòria ajustada del sí, però el percentatge d'indecisos és alt. No cal el vistiplau irlandès per garantir que el tractat europeu entri en vigor
BarcelonaIrlanda vota en referèndum el pacte fiscal impulsat per la cancellera alemanya, Angela Merkel, que compromet els 25 països que el van fer seu el mes de març –en van voler quedar fora el Regne Unit i la República Txeca– amb l'equilibri de les finances públiques, amb l'austeritat de les administracions. L'última enquesta publicada per l''Irish Independent' apunta a una victòria del sí (39%) davant del no (30%) tot i que el percentatge d'indecisos és encara prou alt (22%) com per mantenir obert el resultat.
Els últims dos cops que els irlandesos han anat a les urnes a pronunciar-se sobre un tractat europeu, el resultat ha estat sempre el mateix, un 'no'. VA ser el 2001 amb el tractat de Niça i una altra vegada el 2008 amb el tractat de Lisboa. Els dos textos van quedar bloquejats i no van poder entrar en vigor a la UE fins que els irlandesos no van aprovar-los en una segona votació després de renegociar-ne alguns aspectes.
Aquesta vegada la situació és tota una altra. D’entrada perquè no cal el sí irlandès per garantir que el tractat europeu entrarà en vigor. Però a més, l’economia irlandesa passa hores baixes després d’esquivar la fallida l’any 2010 amb un rescat de la UE i l’FMI.
Els grans partits pel sí
La coalició governant del Fine Gael –centre dreta– i els laboristes han fet campanya pel sí com també ho ha fet el centrista Fianna Fáil, tots amb l’argument d’evitar la incertesa econòmica que podria crear un rebuig al tractat europeu. A la banda del no s’hi ha destacat especialment el Sinn Féin amb un discurs contra l’austeritat que l’ha fet escalar posicions en els sondejos.