L'Estat Islàmic reivindica el tiroteig de Califòrnia
El grup terrorista afirma en un missatge radiofònic que dos partidaris seus van perpetrar la massacre al centre de discapacitat de San Bernardino i afegeix: "Que Déu els accepti com a màrtirs"
Barcelona / San Bernardino / El CaireL'Estat Islàmic (EI) ha reivindicat aquest dissabte el tiroteig que va tenir lloc dimecres en un centre de discapacitats de San Bernaridno (Califòrnia), que va deixar 14 morts i 20 ferits. "Dos partidaris de l'Estat Islàmic van atacar fa diversos dies un centre a la ciutat de Sant Bernardino a l'estat de Califòrnia", ha afirmat el grup jihadista a través del seu butlletí radiofònic.
En el missatge, l'EI explica tots els detalls de l'atac i destaca que els seus autors -Tashfeen Malik, de 27 anys, i el seu marit, Syed Rizwan Farook, de 28- van morir en un tiroteig amb la policia després de la massacre. "Que Déu els accepti com a màrtirs", conclou el butlletí.
Aquest anunci es produeix hores després que el director assistent de l'FBI a Los Angeles, David Bowdich, informés que la massacre s'investiga com "un acte de terrorisme". Una decisió que es basa en l'arsenal d'armes i artefactes explosius que es van trobar a casa de Malik i Farook i en les seves connexions amb el jihadidsme.
Segons fonts del govern nord-americà, ella havia promès lleialtat a l'EI en un missatge a Facebook el mateix dia de l'atac, mentre que ell hauria mantingut contacte amb persones d’almenys dos grups terroristes a l’estranger, entre els quals hi ha el Front al-Nusra a Síria i Al-Shabaab a Somàlia, va revelar un funcionari federal al diari Los Angeles Times.
"No ens atemoriran"
Poc abans que l'EI es pronunciés, el president dels Estats Units, Barack Obama, també ha emès un missatge radiofònic en què reconeixia la possibilitat que els atacants haguessin estat radicalitzats.
De fet, aquesta és la hipòtesi amb la que treballa l'FBI. Segons van confirmar al 'New York Times' fonts properes a la investigació, es creu que Malik i el seu marit es podrien haver radicalitzat pels seus mitjans, inspirats en l'EI tot i que sense rebre ordres directes del grup terrorista liderat per Abu Bakr al-Baghdadi.
El missatge de l'EI d'aquest dissabte dóna a entendre que, efectivament, no existia una coordinació entre el grup terrorista i els autors del tiroteig i que l'organització jihadista està intentat treure rèdit del succés. Sigui com sigui, Obama ha estat clar: "No ens atemoriran".
Més enllà de les motivacions de l'atac, el tiroteig de dimecres va tornar a obrir el debat sobre el control d'armes als Estats Units. Mostra d'això, 'The New York Times' publica aquest dissabte el primer editorial de portada des de 1920per demanar la il·legalització dels tipus de rifles que van ser utilitzats en la massacre de California.