Islàndia suspèn les negociacions per entrar a la UE
El motiu és la proximitat de les eleccions legislatives que se celebraran a l'abril al país nòrdic, on les enquestes pronostiquen una desfeta de l'esquerra i el retorn al poder del partit conservador
El govern islandès ha anunciat aquest dilluns la suspensió temporal de les negociacions de l'ingrés d'Islàndia a la Unió Europea (UE) davant la impossibilitat d'acabar-les abans de les eleccions legislatives d'aquest país nòrdic a l'abril. Per aquest motiu, segons un comunicat de premsa del Ministeri d'Afers Exteriors "per l'interès d'Islàndia el tema ha de ser tractat de forma prudent".
Dels 33 capítols que componen les negociacions d'adhesions, se n'ha parlat sobre 27, i d'aquests, 11, s'han tancat de manera provisional. Islàndia ha informat que no hi haurà negociacions dels capítols no oberts, entre els quals hi ha els més importants i que afecten la pesca, el principal recurs del país, i l'agricultura, entre altres àrees.
Els negociadors islandesos sí que continuaran, però, durant aquests mesos, cooperant amb la UE en els 16 apartats que continuen oberts, sempre que aquest fet no impliqui que el govern o el Parlament d'Islàndia (Alþingi) hagi de prendre decisions, segons ha dit Reykjavík, ja que no hi estan obligats. El govern, però, es compromet després de les eleccions a tornar a parlar i negociar sobre els temes importants, com la pesca i l'agricultura.
El Parlament islandès va aprovar el juliol del 2009 iniciar les negociacions amb la UE, que es van obrir de manera oficial gairebé un any després. La història decisió de l'Alþingi va tenir lloc tres mesos després del triomf de l'esquerra en les eleccions generals que van venir just després de l'esclat de la crisi econòmica, on el país sencer va fer fallida i va provocar la caiguda del govern anterior.
La proposta va ser aprovada pels vots de la coalició en el poder, formada pel Partit Socialdemòcrata de la primera ministra, Jóhanna Sigurðardóttir, i el seu aliat, el Moviment d'Esquerra Verda, tot i que s'oposa a l'ingrés a la Unió, va acceptar que s'obrissin les negociacions amb Brussel·les.
Però el conflicte amb diversos països de la UE per les indemnitzacions –Regne Unit i Holanda– per la fallida del banc islandès online Icesave, les disputes per la pesca i la crisi de l'euro han fet ressorgir el tradicional escepticisme dels islandesos cap a la Unió Europea.
Les enquestes pronostiquen des de fa mesos la desfeta de l'esquerra i el retorn al poder del conservador Partit de la Independència, contrari a l'adhesió.
La majoria dels islandesos estan en contra de l'adhesió
Segons el mitjà de comunicació islandès 'Visir', una enquesta de Gallup mostra que el 57,6% dels islandesos s'oposen a l'adhesió d'Islàndia a la UE. Només el 27,3% dels enquestats va dir que preferia entrar a la Unió Europea, mentre que el 15% va decidir no pronunciar-s'hi. L'enquesta es va dur a terme per correu electrònic i hi van participar 1.450 islandesos amb una pregunta clara: "Està a favor o en contra de l'ingrés d'Islàndia a la UE?".
Els problemes de la UE amb Islàndia
La Unió Europea també té problemes amb el país nòrdic. Actualment, Islàndia i la UE estan negociant els drets de pesca, fet que encalla les converses entre dirigents. Al setembre, el Parlament europeu va aprovar una sèrie de mesures punitives contra Islàndia i les illes Fèroe al·legant que aquests dos països tenen sobrepesca de tonyina.