Vols cancel·lats i inundacions a causa de la borrasca 'Dennis'

La pertorbació s'ha gestat per ciclogènesi explosiva i té només un precedent a l'Atlàntic Nord

Camps inundats a St Clears, Pembrokeshire, al sud de Gal·les
Miquel Bernis
15/02/2020
2 min

BarcelonaLa situació de temps extrem que afecta l'Atlàntic Nord i l'oest d'Europa aquest mes de febrer continua provocant situacions gairebé inèdites. El segon temporal en set dies està causant problemes greus a les illes Britàniques aquest cap de setmana. Les afectacions més importants són a causa de la pluja, unes precipitacions abundants que arriben només una setmana després que ja hi hagués una situació de pluges molt abundants a la zona. Aquest matí el servei meteorològic britànic, Met Office, ha activat l'avís d'alerta vermell al país de Gal·les a causa d'aquest fenomen. Alguns pobles al nord de Cardiff han quedat totalment inundats, i la Met Office alerta d'inundacions que poden posar en risc vides humanes i deixar alguns pobles aïllats o sense llum i aigua durant diversos dies.

Uns 170 vols han quedat cancel·lats entre els aeroports d'Edimburg i de Londres a causa del temporal, segons explica el diari The Guardian. Companyies com EasyJet i les autoritats d'aeroports com el de Luton adverteixen els passatgers que consultin informació sobre els seus vols abans de sortir de casa. El govern britànic ha desplaçat dotacions militars a Yorkshire, una de les zones més afectades pel temporal del cap de setmana passat. En alguns punts de Gal·les les acumulacions de pluja ja superen els 140 l/m2 des de divendres.

Aquest divendres el temps més violent va afectar Islàndia, on al migdia es va arribar a registrar una ventada extrema de 256 km/h en una carretera pròxima a la muntanya Hafnarfjall, ubicada a uns 40 km al nord de Reykjavík. La ratxa queda molt a prop del que es considera el cop de vent més fort que hi hagi hagut mai a Islàndia. Segons diversos mitjans locals, aquest rècord data del 1995, el 16 de gener d'aquell any es va arribar a registrar un cop de vent de 267 km/h a Gagnheiði. A l'aeroport d'Ísafjörður, al nord del país, el vent va arribar ahir a 157 km/h.

El govern va tallar preventivament totes les carreteres del país ahir al matí en el moment de més violència del temporal. La força del vent ha provocat talls de llum, caiguda d'arbres i fanals, i ha generat inundacions a causa de la pujada del nivell del mar. Aquest divendres la majoria de vols d'entrada i sortida a l'aeroport de Reykjavík van quedar cancel·lats.

La borrasca Dennis s'ha generat amb el que s'anomena una ciclogènesi explosiva, un terme que s'utilitza quan una pertorbació es gesta de forma molt ràpida i baixa de pressió sobtadament. Se sol dir que una borrasca es genera per ciclogènesi explosiva si la pressió al seu nucli baixa 24 hPa en menys de 24 hores, però en aquest cas la baixada ha estat de 987 hPa fins a 936 hPa en només un dia, 51 hPa, més del doble del llindar que estableix la categoria. Aquesta no és la borrasca més potent que s'hagi gestat a l'Atlàntic Nord, però sí que és la segona amb un mínim de pressió més baix segons The Weather Channel.

stats