Itàlia, condemnada per una detenció il·legal de la CIA al seu país
Abu Omar, imam de Milà, va ser capturat el 2003 i alliberat el 2007 quan va denunciar que havia patit tortura
RomaEl Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg ha condemnat a Itàlia per maltractes i impunitat dels responsables del segrest, el 2002, de l’aleshores imam de Milà, Osama Mustafà Nasr Abu Omar, que va ser traslladat d’Itàlia a Egipte en un dels vols de la CIA. Segons la sentència, el govern italià va aplicar el principi legítim del “secret d’estat” per “impedir que els responsables del cas responguessin dels seus actes”, per la qual cosa conclou que hi va haver “impunitat” amb els agents nord-americans declarats “en fuga”. Itàlia haurà d’indemnitzar a Abu Omar i a la seva dona, Nabila Ghali, de nacionalitat egípcia, amb 115.000 euros per danys morals i despeses, molt per sota dels més de 15 milions que havia sol·licitat la parella.
La sentència conclou que les autoritats italianes van ser “conscients” que el demandant “havia estat víctima d’una operació d’extradició extrajudicial que va començar amb el seu segrest a Itàlia i va continuar amb el seu enviament a l’estranger”. Abu Omar va ser segrestat el febrer de 2003 a Milà per agents de la CIA, amb el coneixement dels serveis secrets italians, i traslladat a Rammstein (Alemanya) i a Egipte, on va ser empresonat i torturat, segons va explicar després de la seva posada en llibertat el 2007. Des d’aleshores viu a Alexandria sota la prohibició d’abandonar el territori egipci.
En altres pronunciaments semblants del tribunal ja es va qualificar de tortura el programa d’extradició sense ordre judicial que va dur a terme la CIA després de l’11-S.
‘Drons’ dels EUA operen des d’Itàlia
Mentrestant, el primer ministre italià, Matteo Renzi, ha confirmat que s’ha autoritzat a drons (avions no tripulats) militars de la coalició internacional que lluita contra l’Estat Islàmic (EI) liderada pels Estats Units a enlairar-se d’una base aèria de Sicília. Renzi va assegurar que l’autorització s’analitza “cas per cas i només si són operacions contra terroristes i potencials terroristes de l’EI”.
El govern italià manté que per usar les bases no cal cap comunicació al Parlament italià i que no es tracta de cap preludi d’una intervenció militar a Líbia i només una prova de “bona sintonia” entre països aliats. Per ara, segons l’executiu, s’ha donat l’autorització però no s’ha registrat cap vol.