IMMIGRACIÓ

Itàlia obre una investigació contra la capitana del Sea Watch

El vaixell continua esperant al mar i la situació dels immigrants és “crítica”

Itàlia obre una investigació contra la capitana del Sea Watch
Francesc Millan
29/06/2019
3 min

BarcelonaLa resposta del vicepresident i ministre de l’Interior italià, el xenòfob Matteo Salvini, va ser clara i ferma des del principi. “En pagaran les conseqüències”, va advertir dimecres, instants després de saber que el vaixell de l’ONG alemanya Sea Watch havia decidit desobeir el govern italià i havia entrat en aigües italianes per desembarcar les 42 persones migrants que van rescatar enmig del Mediterrani el 12 de juny passat. L’amenaça de Salvini apuntava a l’organització humanitària, però especialment a la seva capitana, Carola Rackete, que suposadament va ser l’encarregada d’obviar la llei de Salvini argumentant que la situació dels nàufrags era “més desesperada que mai” i que necessitaven arribar a terra per ser atesos.

Ahir, i mentre l’embarcació continuava bloquejada a poques milles del port de l’illa italiana de Lampedusa, l’executiu d’Itàlia ja va prendre la primera mesura: com s’esperava, la fiscalia va anunciar que havia obert una investigació contra la jove capitana alemanya per afavorir la immigració clandestina i per no fer cas a la normativa italiana. Des de l’embarcació, Rackete, de 31 anys, va voler respondre a l’anunci a través d’una conferència de Skype. El seu missatge va seguir la línia dels dels últims dies. “Amb el suport dels meus advocats faré front a totes les conseqüències legals, però ara només vull que les persones rescatades puguin baixar a terra”, va remarcar ahir. “Estic segura que la justícia italiana reconeixerà que la llei del mar i els drets de les persones estan per sobre de la seguretat i del dret d’Itàlia a les seves aigües territorials”, va afegir, conscient que no és el primer cop que s’obre una investigació d’aquest tipus en el país transalpí i que la majoria de cops han acabat sent desestimades.

Part de la conferència, doncs, la capitana la va destinar a insistir en la situació “crítica” que estan vivint els rescatats a bord i la necessitat immediata de dur a terme el desembarcament. “El panorama és increïblement tens i s’està agreujant cada vegada més (...). Hi ha gent que amenaça amb tirar-se per la borda”, va assegurar l’activista, que va lamentar el mal estat físic i psicològic dels 40 immigrants que actualment es troben a bord de la nau. Ahir a la matinada, de fet, un jove de 21 anys va haver de ser evacuat, ja que tenia forts dolors abdominals. El seu germà, d’11 anys, també va abandonar el vaixell per acompanyar-lo.

Quan se li va preguntar sobre les reiterades amenaces i comentaris despectius de Salvini -el ministre de l’Interior va referir-se a ella com una “alemanya, blanca i rica, activista en hores mortes”-, Rackete va tornar a ser contundent. “Tinc 40 persones [els nàufrags], més 20 de la tripulació, o sigui 60 persones de qui m’he de fer càrrec. Estic ocupada tot el dia i tota la nit. Que Salvini es posi a la cua”, va etzibar.

Possible desenllaç

Malgrat la persistència de l’ONG alemanya, la postura de Salvini és inamovible. Itàlia no acceptarà el desembarcament dels 40 immigrants restants fins que altres països de la Unió Europea no es comprometin a fer-se’n càrrec. Però sembla que aquesta suposada solució és cada cop més a prop. El primer ministre italià Giuseppe Conte va explicar des d’Osaka, on assisteix a la cimera del G-20, que “hi ha diversos països que ja han assegurat que estarien disposats a l’acollida”.

També ho va confirmar el propi Salvini, tot i que va avisar que, abans d’oficialitzar res, caldrà “concretar la manera i els temps de l’operació”. Sigui quan sigui, els activistes recorden que la resposta ja fa dies que arriba tard.

stats