El Japó dibuixa un futur sense centrals nuclears a partir del 2030
El govern nipó decideix abandonar progressivament l'energia atòmica fins arribar a una apagada total d'aquí vint anys
TòquioEl govern del Japó ha establert aquest divendres la meta d'abandonar l'energia nuclear a la dècada del 2030. L'anunci suposa un important gir de la seva política energètica en ple debat sobre la seguretat de les centrals arran de l'accident de Fukushima.
Es tracta de la primera vegada que la tercera economia mundial, que abans de la crisi nuclear obtenir un 30% de la seva energia de les centrals atòmiques, es marca l'objectiu d'aconseguir una apagada nuclear en el futur.
La decisió s'ha pres en una reunió ministerial que ha donat el vist-i-plau a la nova política energètica, que passa primer per no construir més reactors i reobrir només aquells que passin estrictes controls de seguretat, abans d'eliminar totalment aquest tipus d'energia.
També s'aplicarà estrictament la normativa que limita la vida operativa dels reactors nuclears a 40 anys, segons el contingut del nou pla, difós per l'agència de notícies nipona Kyodo.
Només 2 reactors en funcionament
L'accident a la planta de Fukushima, el març del 2011, el més greu en una central nuclear des de la de Txernòbil el 1986, va paralitzar gradualment tots els reactors del Japó, tant per la seguretat o bé per revisions rutinàries.
Des de llavors només s'han reobert dos reactors, cosa que obliga l'arxipèlag a mantenir un intens ritme en les seves centrals tèrmiques i a incrementar les seves importacions d'hidrocarburs, cosa que està passat una dura factura a la seva balança comercial.