Internacional27/02/2020

Escoles tancades al Japó i pelegrins vetats a la Meca pel Covid-19

Corea del Sud, Itàlia i l’Iran estan en “un punt decisiu” cap a la declaració de pandèmia, adverteix l’OMS

Sònia Sánchez / Cristina Mas
i Sònia Sánchez / Cristina Mas

BarcelonaPer segon dia consecutiu, els contagis de coronavirus es redueixen a la Xina però creixen a la resta del món. En 24 hores s’havien declarat 433 nous casos de Covid-19 en territori xinès i fins a 586 a fora del país on es va originar el brot. La xifra diària de morts a la Xina, 29, també és la més baixa des de finals de gener.

Arreu del món s'han confirmat aquest dijous més de 82.000 casos (més de 78.000 eren a la Xina) i més de 2.800 morts, de les quals, però, només 51 s’han produït fora de la Xina. A la resta del món l’abast de l’epidèmia és molt baix en comparació amb la Xina, però la tendència creixent ha posat tots els estats en alerta.

Cargando
No hay anuncios

El virus ha arribat ja almenys a 48 països, però en la gran majoria hi ha molt pocs casos, i per això l’Organització Mundial de la Salut (OMS) es resisteix encara a declarar el brot com una pandèmia. El cap de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha advertit aquest dijous, però, que Corea del Sud, Itàlia i l'Iran estan en aquests moments en “un punt decisiu” a punt d’arribar a un ritme de transmissió que podria forçar aquesta definició. "Aquest virus té un potencial pandèmic", insisteix.

Corea del Sud té 1.261 casos confirmats i 12 morts, mentre que l’Iran, amb molts menys casos declarats (245) ja té 26 morts, la xifra més alta fora de la Xina. A Itàlia, el principal focus del coronavirus a Europa, les morts han pujat aquest dijous a 17, amb més de 655 contagis. Estònia, Dinamarca, el Pakistan, Geòrgia, Noruega, Macedònia del Nord, Grècia i Romania havien confirmat també els primers casos des de dimecres.

Cargando
No hay anuncios

El Japó tanca escoles

El Japó, el cinquè país amb més casos –després de la Xina, Corea del Sud, Itàlia i l’Iran–, ha imposat una mesura dràstica: tancarà totes les escoles i instituts almenys fins a les vacances de mig curs, que són a finals de març. Als 189 contagis ja confirmats (i 3 morts) dins del país se sumen els 705 casos (i 4 morts) dins del creuer Diamond Princess atracat al port de Yokohama.

Cargando
No hay anuncios

A més, aquest mateix dijous una dona japonesa ha donat positiu per coronavirus per segona vegada després d’haver superat la malaltia. L’afectada, una guia turística de la ciutat d’Osaka, d’uns 40 anys, havia estat diagnosticada el 29 de gener, però va ser donada d’alta de l’hospital l’1 de febrer i va donar negatiu a les proves el dia 6. Aquest dimecres va tornar a donar positiu. Es tracta del primer cas de recaiguda fora de la Xina, que ja havia informat d’altres casos similars. No hi ha encara prou informació per saber per què passa això tot i que alguns experts assenyalen que el nou virus podria desenvolupar-se en diverses fases.

El cap de l’OMS ha advertit també que seria “un error fatal” creure que algun país no acabarà infectat, perquè fins i tot els països més rics s’han de preparar per als contagis. Un advertiment que semblava dirigit, tot i que sense dir-ho, al president dels Estats Units, Donald Trump, que la matinada passada va anunciar en roda de premsa que el seu país “té el brot a ratlla” i que el risc allà és “molt baix”. Als EUA, s’hi han confirmat 60 casos, un dels quals com a contagi local, a Califòrnia, d’una persona que no havia viatjat a la Xina.

Cargando
No hay anuncios

El vicepresident Mike Pence serà el responsable de coordinar l’equip de la Casa Blanca per afrontar l’epidèmia, va anunciar Trump. El missatge del president contrasta amb el dels responsables del Centre de Control de Malalties, que van demanar als nord-americans que es preparin per a la pandèmia: “La pregunta no és si el coronavirus es propagarà pels EUA, sinó quan i quants casos greus tindrem”, advertia Nancy Messonier, directora de malalties respiratòries del centre.

Altres països sí que es preparen abans i tot que s’hi declari cap cas oficialment, com l’Aràbia Saudita, que ha decidit suspendre temporalment l’accés de pelegrins que visiten els llocs sagrats de l’Islam i també l’entrada de visitants de països afectats pel coronavirus. Encara falten cinc mesos per al hash, la gran peregrinació anual, però Riad no vol arriscar-se.