Els 'papers de Panamà': una investigació revela la implicació de personalitats mundials en una presumpta evasió fiscal
Una investigació periodística relaciona el jugador del Barça Leo Messi, Putin, Mauricio Macri, la dona del comissari europeu Arias Cañete o el rei de l'Aràbia Saudita amb la societat especialista en paradisos fiscals Mossack Fonseca
BarcelonaUna investigació del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) ha revelat a una sèrie de documentació que connecta diverses personalitats mundials (polítiques, membres de la reialesa, dictadors o futbolistes) amb una firma d'advocats especialista en paradisos fiscals, Mossack Fonseca. Es tracta d'una filtració de 11'5 milions de documents que afecta a fins a 12 caps o excaps d'estat. L'origen de la investigació, que ha durat un any, és una font anònima que va entregar la documentació al diari alemany Süddeutsche Zeitung que els va compartir amb el ICIJ, que agrupa a 107 empreses informatives de 78 països. El rotatiu explica, en una secció especial, que els documents són una combinació de correus, fotografies, fotos, entre altres formats, que cobreixen des de 1970 al 2016.
A l'estat espanyol han publicat aquesta informació el digital ElConfidencial i La Sexta. Segons aquests mitjans, estarien implicats en operacions d'evasió fiscal, entre altres, la germana de l'exmonarca Joan Carles I, Pilar de Borbó; el president d'Argentina, Mauricio Macri; el rei d'Aràbia Saudita, Salman bin Abdulaziz; el president rus, Vladimir Putin; la dona del comissari europeu del Partit Popular Arias Cañete, Micaela Domecq; el primer ministre islandès, Sigmundur David Gunnlaugsson; o el futbolista del Barça Leo Messi.
Putin, tot i que no apareix a la documentació, se'l relaciona directament amb un dels magnats afectats per la filtració dels documents de Mossack Fonseca. És el cas del Bank Rossiya, un banc inclòs en la llista de sancionats d'Estats Units i la Unió Europea després de l'annexió russa de Crimea. Segons recull l'agència de notícies Europa Press, el banc enviava diners a empreses de paradisos fiscals, dues d'ells propietat d'un dels homes més propers a Putin, Sergei Roldugin, padrí de la seva filla Maria.
Segons informa El Confidencial, el president argentí Mauricio Macri i el seu germà Mariano eren administradors de Fleg Trading Ltd, constituïda a les Bahames el 1998 i dissolta el 2009. Macri no va donar a conèixer la seva vinculació amb Fleg Trading en les seves declaracions patrimonials de 2007 i 2008. El portaveu del president argentí, Ivan Pavlovsky, ha assegurat que no va declarar aquesta societat com a pròpia perquè no hi tenia participació -d'acord amb la informació del diari digital-.
Després de la filtració de documents, la firma panamenya Mossack Fonseca ha negat qualsevol vinculació amb els delictes que han pogut cometre els seus centenars de clients, en declaracions a l'agència Efe.
Personalitats espanyoles implicades
La implicació de la monarquia espanyola
La tieta del rei Felip VI i la germana de l'exmonarca Joan Carles I, Pilar de Borbó, va dirigir durant quaranta anys una empresa opaca radicada a Panamà que estava gestionada per un dels bufets internacionals especialista a crear societats opaques en paradisos fiscals, Mossack Fonseca, segons aquesta investigació.
Pilar de Borbó va convertir-se en presidenta i directora de la companyia Delantera Finaciera SA l'agost de 1974, un mes després que el rei Joan Carles assumís el comandament de l'Estat. L'empresa va ser dissolta, segons aquesta investigació, el juny de 2014, cinc dies després que Felip VI fos proclamat rei d'Espanya després de l'abdicació del seu pare.
Messi, en el punt de mira
Un dels noms afectats per aquesta investigació és el jugador del Barça Leo Messi. Segons aquesta informació, el pare del jugador, qui porta els afers fiscals del futbolista, va comprar l'empresa Mega Star Entrepises INC, amb seu al Panamà, el 13 de juny de 2013, un dia després que el jugador fos acusat d'evadir 4,1 milions d'euros per la Fiscalia de l'estat. El bufet d'advocats de l'Uruguai Abreu & Ferres hauria fet aquesta gestió juntament amb el bufet panameny Mossack Fonseca. El nom dels Messi no apareix entre els administradors, però aquesta investigació afirma que ells serien els veritables propietaris. Els advocats de la família de Messi medita presentar una denúncia aquest dilluns contra els mitjans que han publicat aquesta investigació.
Messi i el seu pare tenen pendents un judici per tres delictes contra la Hisenda Pública, judici que es celebrarà els dies 31 de maig i 1, 2 i 3 de juny de 2016 a l’Audiència de Barcelona. L'advocat de l'Estat demana una pena de 22 mesos i 15 dies de presó.
El cas arrenca el juny del 2013, quan la fiscalia de delictes econòmics de Barcelona va presentar una querella contra el futbolista, a qui l'acusaven d'haver defraudat 4,1 milions d'euros a Hisenda entre els anys 2007 i 2009. Messi no havia declarat els ingressos que va obtenir a través dels drets d'imatge, superiors als 10 milions, durant aquests tres exercicis, i arrencava un procés que acabarà finalment amb l'argentí al banc dels acusats. Segons la fiscalia, el pare del futbolista, amb consentiment del jugador, va crear una trama instrumental d'empreses amb seu en paradisos fiscals com Belize i l'Uruguai, amb l'únic objectiu d'evadir impostos.
La família Domecq vinculada a Cañete
Dotze membres de la família Domecq (una de les més poderoses d'Andalusia), segons aquesta investigació, té una societat des de 2005 l'empresa Rinconada Investments Group SA, amb seu a Panamà. Aquesta empresa es va registrar a través de Mossack Fonseca, especialista en crear societats 'offshore', amb una sèrie extensa d'objectius mercantils a centreamèrica.
L'esposa del comissari europeu del Partit Popular Arias Cañete, Micaela Domecq, apareix com a firma autoritzada (juntament amb onze membres de la família), de quatre comptes corrents dipositades a la filial suïssa del Deutsche Bank. El titular d'aquests comptes és l'empresa Rinconada Investments.
El cineasta Pedro Almodóvar
La filtració també afecta el director de cine Pedro Almodóvar i el seu germà productor Agustí Almodóvar que van ser apoderats, des de juny de 1991, de la societat Glen Valley Corporation registrada a les Illes Verges Britàniques,un territori considerat paradís fiscal a Espanya.
La societat es va mantenir activa des del 1991 al 1994 i la seva tramitació es va gestionar des del despatx de la firma panamenya Mossack Fonseca a Ginebra (Suïssa).