Juncker: "Hem de continuar construint una Europa més unida i més forta"

El president també ha parlat del Brexit o la immigració en el seu discurs de l'estat de la Unió

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker durant el seu discurs a Estrasburg.
Ara
12/09/2018
3 min

BarcelonaEl president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, pronuncia aquest dimecres al matí el seu últim discurs de l'estat de la Unió, a Estrasburg.

La immigració, el Brexit, la fortalesa de la Unió Europea i el canvi d'horari han sigut alguns dels punts més destacats del seu parlament.

Sobre la fortalesa de la UE

Com era d'esperar, un dels temes més esmentats en l'inici del seu discurs ha sigut la unió de la Comunitat Europea. "Hem de continuar construint una Europa més unida i més forta", ha apuntat Juncker, que s'ha declarat a favor d'adherir a la Unió Europea els països dels Balcans, "si no volem que uns altres s'ocupin [d'ells]".

En aquest sentit ha girat part del parlament del president, que en un dels moments s'ha mostrat contrari "als nacionalistes que detesten els diferents, els nacionalistes que només busquen culpables en lloc de buscar solucions que ens permetin viure millor junts".

Davant l'ascens de la ultradreta, el líder de l'executiu comunitari ha recordat que els pares fundadors de la UE "encara van conèixer l'horror de la guerra" i que la màxima fita del projecte europeu és la pau. "Crec que la raó de la UE prevaldrà i els que volen garantir la pau i la prosperitat s'oposaran als populistes" en les eleccions al Parlament Europeu de l'any que ve, ha assegurat.

Juncker, a més, ha insistit en la necessitat de potenciar el paper d'"actor global" de la UE i ha defensat incrementar la despesa en defensa "sense militaritzar-nos". "Europa és la guardiana de la pau. Hem d'estar agraïts per viure en un continent pacífic, la qual cosa és possible gràcies a la UE. Així que mostrem una mica més de respecte a la Unió Europea", ha emfatitzat.

Sobre la immigració

També ha fet referència a l'anomenada crisi migratòria que viu el continent europeu. En aquest sentit, Juncker ha sigut clar: ha afirmat que no pensa militaritzar la Unió Europea, malgrat que alguns actors internacionals denuncien que la institució ja ho està fent. I és que, en canvi, Juncker també ha proposat reforçar les fronteres exteriors de la Unió amb 10.000 guàrdies addicionals per al 2020 i accelerar els retorns dels immigrants que no tenen dret a quedar-se en territori europeu.

La CE, doncs, vol que amb el pas dels anys el personal nacional desplegat a curt termini a les fronteres externes vagi disminuint i sigui reemplaçat per personal de la Guàrdia Europea de Fronteres i Costes dels diferents Estats membres per a períodes més llargs, la qual cosa garantirà, segons Brussel·les, que l'Agència pugui funcionar "de manera previsible i flexible". Segons ha apuntat Juncker, es vol "millorar el control a les fronteres". En aquest sentit, la Comissió veuria amb bons ulls que aquests agents puguin dur a terme tasques de control fronterer i de retorn d'immigrants.

Juncker, a més, ha fet una crida perquè es duguin a terme totes les propostes de la Comissió Europea sobre immigració. I també ha expressat el seu desig de crear "vies legals" per a la immigració. "Necessitem immigrants qualificats", ha dit.

Sobre el Brexit

Sobre el Brexit, un dels temes que més neguitegen la Unió Europea, el president de la Comissió ha assegurat que respecta el desig del Regne Unit d'abandonar la UE; ha recordat que no podran mantenir els privilegis dels socis comunitaris, i ha defensat una solució que respecti l'Acord de Divendres Sant per a Irlanda del Nord. Segons ell, la solució de la sortida del Regne Unit de la Comunitat Europea passa per un acord de lliure comerç.

Sobre el canvi d'hora

El possible canvi d'hora de la Unió Europea també ha estat sobre la taula. Juncker s'ha mostrat partidari de suprimir el canvi d'hora a la UE, encara que ha assenyalat que els que han de prendre aquesta decisió són els països, que són els que en tenen la competència.

"Els europeus, el maig del 2019, no m'aplaudiran si seguim dues vegades a l'any canviant l'hora. Hem de suprimir el canvi d'hora", ha advertit Juncker en el seu discurs de l'estat de la Unió. "Els estats, per la subsidiarietat, han de decidir ells mateixos si volen que els seus ciutadans visquin en l'horari d'estiu o hivern", ha continuat el líder de la Comissió.

stats