ISRAEL

Kadima abandona la coalició de govern amb Netanyahu

El partit centrista, el que té més diputats al Parlament israelià, posava com a moneda de canvi al primer ministre israelià que obligués tota la població a fer el servei militar, incloent-hi àrabs i ultraortodoxos jueus

Manifestació dilluns a Jerusalem d'ultraortodoxos en contra del servei militar obligatori. REUTERS
Ara
17/07/2012
2 min

BarcelonaEl servei militar obligatori ha aconseguit posar fi a la jove coalició de govern a Israel. El partit centrista Kadima ha aprovat aquest dimarts abandonar la coalició que formava amb el Likud, el partit del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. El líder de Kadima, Shaul Mofaz, ha anunciat que trencaven l'acord –consolidat fa només 70 dies i que donava a Netanyahu una supermajoria de 94 diputats dels 120 membres del Parlament– per les seves diferències sobre el projecte de llei per convertir el servei militar en obligatori per a tota la població.

La pressió ultraortodoxa, el detonant

La comunitat ultraortodoxa, sobretot, s'oposa a aquesta mesura, ja que actualment els seus membres n'estan exempts, tot i que representen un 11% de la població d'Israel i creixen a un ritme exponencial.

També hi ha discrepància amb els ciutadans àrabs, que fins ara estaven exempts del servei militar.

El Tribunal Suprem Israelià va invalidar la llei que els eximia de fer el servei al febrer i el nou esborrany s'ha convertit en motiu de disputa entre la formació conservadora del Likud i els centristes de Kadima.

Hi haurà eleccions anticipades?

No està clar, però, si la decisió de Kadima desencadenarà eleccions anticipades. La nit abans de l'anunci de la coalició, Netanyahu ja va anunciar l'avançament dels comicis, que després va retirar-se per l'acord entre els dos partits, que va portar la revista 'Time' a anomenar el 'premier' israelià "rei d'Israel".

Què li espera a Kadima?

Si es convoquen eleccions anticipades, la majoria de sondejos donen per guanyador a Netanyahu de nou, que manté la popularitat. El que no està clar és el futur de Kadima, que va formar-se el 2005 després d'escindir-se del Likud, i que ha caigut en picat en les enquestes. Tzipi Livni ha estat substituït per Mofaz com a líder de Kadima poc després d'unir-se amb el Likud a la coalició i molts creuen que ara hi tornarà. D'altres també urgeixen el retorn d'Ehud Olmert, l'ex primer ministre que la setmana passada va aconseguir deixar enrere la majoria de casos per corrupció que el perseguien. D'altres creuen que Kadima es desintegrarà i que alguns dels membres tornaran al Likud i d'altres aniran al moviment de centreesquerra.

stats