Kim Jong-un inaugura la ciutat de la "utopia del socialisme"

Samjiyon acollirà a partir de l'any vinent 4.000 famílies

Panoràmica de Samjiyon, la ciutat estrenada per Kim Jong-un
Ara
03/12/2019
3 min

BarcelonaSomrient i amb un abric de cuir negre, Kim Jong-un ha donat per inaugurada Samjiyon, la ciutat que el règim de Corea del Nord ha construït gairebé des de zero per convertir-la en el model socialista. "Epítom de la civilització moderna", l'ha batejat la premsa estatal, que ha donat una àmplia cobertura gràfica del naixement d'una població en el país més tancat del món. No han faltat ni els focs d'artifici, ni la tallada de la cinta vermella ni l'aclamació de milers de persones que han donat certa escalfor a l'acte oficial en un dia fred i en carrers i edificis coberts per la neu.

Samjiyon s'alça uns 600 quilòmetres al nord-est de la capital nord-coreana i té un doble simbolisme en la iconografia del país. Per una banda, és als peus de la sagrada muntanya de Paektu, a la regió del mateix nom on l'èpica del règim situa el naixement de Kim Jong-il, l'Estimat líder i pare de Kim Jong-un. De l'altra, Pyongyang ha volgut fer de la nova ciutat el prototipus de "la utopia socialista" com una manera de reivindicar-se en un moment de dificultats econòmiques en què busca alternatives.

En les fotografies facilitades per la propaganda nord-coreana s'endevina una ciutat amb grans avingudes, plena d'edificis residencials i de caràcter públic i oficial amb grans finestrals. Les mateixes fonts han informat que s'hi han construït centres comercials, un polígon industrial, hospitals i escoles, museus i altres instal·lacions culturals i, fins i tot, un gran estadi i una pista d'esquí. Tot planejat per a 4.000 famílies, segons les dades que cita l'agència estatal KCNA.

Kim Jong-un tallant la cita inaugural de la ciutat de Samjiyon

La idea d'erigir el paradigma urbanístic a Samjiyon va sorgir fa dos anys per impulsar la malmesa economia local i potenciar l'autosuficiència. De fet, la ciutat ja existia però el règim va enderrocar centenars d'edificis per construir-ne uns altres nous de trinca, sense que s'hagi informat del pressupost. Tampoc no se sap què ha passat amb els antics veïns, si han hagut de buscar-se nou allotjament fora de la població o bé seran recol·locats en els edificis de nova planta. Com tot el que envolta Corea del Nord, és un misteri i es barreja certa fascinació pel que és desconegut i l'aparell propagandístic del règim que envolta el líder d'una aura heroica.

Les sancions econòmiques dictades per Washington contra el règim de Kim, malgrat els intents recents de restablir les relacions bilaterals, han obligat a aturar en alguns moments les obres de construcció per l'escassetat de material, fet que ha provocat retards en els terminis d'execució. Però aquests obstacles s'han salvat, en part, per la imposició d'hores extres als treballadors i l'arribada de mà d'obra forçada, ja fos de dissidents al règim o de joves que a canvi han obtingut alguna prebenda, com ara l'ajut per estudiar, segons denuncien organitzacions de defensa dels drets humans.

Sigui com sigui, Samjiyon és encara una ciutat inacabada i no s'espera que comenci a acollir els residents fins a l'octubre del 2020, just quan Corea del Nord es disposarà a commemorar els 75 anys del Partit dels Treballadors, l'única formació autoritzada al país que presideix Kim Jong-un, la tercera generació de la nissaga dictatorial nord-coreana.

stats