Internacional27/04/2018

Kim Jong-un i Moon Jae-in acorden treballar per desfer-se de l'arsenal nuclear de Corea del Nord

Els líders coreans volen signar aquest any l'acord de pau definitiu entre els dos països, pendent des del 1953

Sònia Sánchez
i Sònia Sánchez

BarcelonaEl líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, i el president de Corea el Sud, Moon Jae-in, han signat aquest divendres una declaració conjunta en què asseguren que "ja no hi haurà més guerra a la península de Corea i, per tant, una nova era de pau ha començat". El text inclou, de fet, un acord per a "la completa desnuclearització de la Península", la qual cosa suposa desfer-se de l'arsenal nuclear de Corea del Nord, perquè el Sud no disposa d'armament atòmic.

En la reunió d'avui entre els dos líders, de fet, han decidit que al llarg d'aquest any se signarà l'acord de pau que no es va signar el 1953 al final de la guerra entre les dues Corees, just quan es compleixen 65 anys de l'armistici que encara està tècnicament en vigor.

Cargando
No hay anuncios

La declaració de Panmunjom, anomenada així per la localitat fronterera on s’ha fet la reunió (i on es va signar també l’armistici del 1953), consta de diversos punts concrets, entre els quals hi ha també que Moon Jae-in visitarà el líder nord-coreà aquesta tardor a Pyongyang i que el 15 d’agost es restabliran les trobades entre familiars del nord i del sud, que van quedar suspeses el 2015 amb el refredament de les relacions.

Les dues Corees "confirmen l'objectiu comú d'aconseguir, a través de la completa desnuclearització, una península de Corea lliure d’armes nuclears", diu la declaració, que també acorda "aturar tots els actes hostils d'un contra l'altre en tots els camps, inclòs terra, aire i mar". A partir del dimarts 1 de maig, s'aturaran totes els equips de retransmissió de propaganda instal·lats pels dos països a la frontera.

Reconnectar el tren intercoreà de la costa est i participar conjuntament en els jocs de l'Àsia d'aquest 2018 són uns altres dels punts acordats, a més de l'establiment d'una oficina d'enllaç entre els dos països a Gaeseong (Corea del Nord) per facilitar les comunicacions entre les autoritats d'una banda i l'altra. Les primeres reunions anivell de generals militars seran al maig.

Cargando
No hay anuncios

La reunió entre els dos líders ha durat una hora i mitja, en què han tingut una "conversa franca" sobre la desnuclearització, segons fonts sud-coreanes. Kim ha dit a Moon que venia disposat a acabar amb la història de conflicte entres els dos països i ha fet fins i tot broma lamentant haver fet matinar Moon Jae-in moltes vegades amb les seves proves nuclears i de míssils, sempre a primera hora del matí, segons ha explicat un oficial sud-coreà.

Kim Jong-un ha fet història només arribar a Panmunjom aquest divendres, ja que s'ha convertit en el primer líder de Corea del Nord que posava els peus al Sud des de la guerra entre els dos països del 1950 al 1953. "Una nova història comença ara, un punt de partida per a la història i l'era de la pau", ha escrit Kim Jong-un al llibre d'honor, acompanyat de la seva germana, Kim Yo-jong.

Cargando
No hay anuncios

Kim Jong-un s'ha mostrat disposat a visitar en el futur la Casa Blava presidencial de Seül i ha convidat el seu homòleg sud-coreà a visitar Pyongyang. Kim Jong-un ha dit que volia que les trobades entre els dos líders fossin "més sovint". "Han calgut 11 anys per arribar a aquest moment històric. Mentre arribava, em preguntava per què hem trigat tant", ha dit el líder nord-coreà.

Una actitud totalment contradictòria amb la seva escalada militar sostinguda fins a l'any passat, que ha aconseguit dotar Corea del Nord de la capacitat d'enviar un míssil nuclear en territori continental nord-americà, segons reivindica el règim. Amb tot, Kim Jong-un ha refermat aquest divendres la promesa de fa uns dies d'aturar les proves balístiques i nuclears a partir d'ara.

El dictador ha baixat fins a la zona desmilitaritzada que separa els dos estats, on ha estat rebut rebut per Moon Jae-in, un moment ple de simbolisme que ha fet contenir la respiració als espectadors coreans quan els dos líders s'han donat la mà per primer cop a la zona que separa els dos territoris. En el que ha semblat una sortida del guió, Kim també ha convidat Moon Jae-in a posar un moment els peus a la part nord-coreana.

Cargando
No hay anuncios

Kim Jong-un i Moon Jae-in han desfilat davant la guàrdia d’honor sud-coreana (el cos que va lluitar contra el Nord en una guerra que, tècnicament, encara està oberta), i després s'han reunit a la Casa de Pau de Panmunjom, el poble on l’any 1953 es va signar l’armistici entre les dues Corees, que continua vigent.

Abans d'entrar a la reunió, un equip de seguretat nord-coreà ha fet una batuda a l'edifici buscant possibles explosius i han llançat el que semblava desinfectant a l'aire, les cadires i el llibre de signatures.

Cargando
No hay anuncios

Però a més de la solemnitat també hi ha hagut espai per a les bromes, quan el líder nord-coreà ha anunciat que portava un petit present a la cimera: "Espero que disfruteu amb els fideus que us he portat".

Els dos líders han dinat després separadament. Kim Jong-un ha tornat a la part nord-coreana de la frontera per dinar dins una limusina negra escortada per guàrdies que anaven a peu durant tot el camí. Com que no hi ha una carretera que uneixi les dues bandes de la frontera, el cotxe ha hagut passar sobre la gespa.

La trobada ha estat plena de simbolismes i detalls meticulosament preparats, com l’arbre datat del 1953 que els dos líders han plantat al final de la jornada a la línia de demarcació, amb terra de la muntanya Paektu de Corea del Nord i del Hallasan de Corea del Sud. Un símbol de "pau i prosperitat" entre els dos estats, han dit. El sopar de gala, amb un menú coreà meticulosament pensat, tancarà la històrica jornada amb l'assistència també de les dones dels dos líders.

Aquesta trobada entre els dos líders en més d’una dècada (només se n'han produït dues més al 2000 i el 2007, totes dues amb el pare de l'actual líder nord-coreà, Kim Jong-il) ha sigut la primera que no s'ha fet a l’hermètica capital nord-coreana, Pyongyang, sinó en territori sud-coreà.