Internacional28/02/2019

La cimera entre Trump i Kim Jong-un fracassa

Corea del Nord exigia als Estats Units l'aixecament de les sancions

Dolors Rodríguez
i Dolors Rodríguez

PequínSense acord, ni signatures, ni declaració conjunta. Contra tot pronòstic, la segona cimera entre Donald Trump i Kim Jong-un ha finalitzat de manera abrupta sense arribar a cap acord. El president nord-americà ha argumentat que ha sigut l'exigència del líder nord-coreà d'aixecar totes les sancions la que ha fet fracassar la negociació, i ha assegurat: "Hi ha vegades que un ha d'aixecar-se de la taula i anar-se’n. Aquesta ha sigut una d'aquestes ocasions".

L'escenificació de bona sintonia de la primera jornada, acompanyada d'elogis mutus i imatges disteses del sopar, no ha tingut continuïtat aquest dijous. La imatge s'ha deteriorat ràpidament i el desacord ha sigut evident: la reunió ha finalitzat abans del que es preveia, tots dos líders han abandonat la seu de la cimera i s'han dirigit als seus hotels, i el dinar de treball programat s'ha cancel·lat.

Cargando
No hay anuncios

Donald Trump ha comparegut davant la premsa per donar la seva versió del que havia passat. Sembla que Kim Jong-un ha ofert a Trump desmantellar el complex nuclear de Yongbyon a canvi de l'aixecament de “totes les sancions” nord-americanes a Corea el Nord, una oferta que els Estats Units no han acceptat. La central de Yongbyon és la més coneguda, però els Estats Units sostenen que Corea del Nord té més instal·lacions, incloent-hi una altra planta d'enriquiment d'urani.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat el nul resultat de la cimera, Trump ha declarat que la relació amb Kim continua sent “forta”. Ha agregat que és optimista perquè les converses han deixat les relacions entre els dos països en posició d'obtenir bons resultats en el futur.

Segons Trump, el líder nord-coreà s'hauria compromès a no fer més proves d'armes nuclears, ni de míssils. Per la seva banda, Washington tampoc portarà a terme maniobres conjuntes amb Corea del Sud. D'aquesta manera es manté l''statu quo' aconseguit a la primera cimera de Singapur. Trump també ha volgut deixar clar que no hi ha plans per convocar una tercera cimera en un breu període de temps.

Cargando
No hay anuncios

La portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders, ha confirmat en un comunicat que la negociació s'ha tancat "sense cap acord", però que els equips dels dos països tornaran a reunir-se en el futur. El comunicat diu textualment: "Els dos líders han discutit diverses maneres d'avançar en la desnuclearització i en matèria econòmica. No s'ha assolit cap acord, però els respectius equips esperen tornar-se a trobar en el futur".

Cargando
No hay anuncios

Les expectatives de signar una declaració de pau entre els dos països i avançar pas a pas en la destrucció de les armes nuclears, a canvi d'anar aixecant gradualment les sancions, sembla haver acabat a la paperera.

La cimera de Singapur, celebrada el juny del 2018, va finalitzar amb una vaga declaració de treballar per a la desnuclearització de la península coreana. El concepte de “desnuclearització” és el principal escull entre els dos països. Per als Estats Units, significa l'eliminació de tot l'arsenal nuclear de Corea del Nord. I exigeix que sigui de forma verificable deixant entrar el personal de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica. En canvi, per a Pyongyang vol dir eliminar totes les armes de la península, i això implica també l'armament que els Estats Units tenen a Corea del Sud i els militars nord-americans que hi estan destinats.

Cargando
No hay anuncios

A més, Kim vol la signatura d'un tractat de pau que posi fi a la Guerra de Corea (1959-1953), tècnicament només existeix un alto-el-foc. La signatura d'un acord entre Washington i Pyongyang seria el primer pas, perquè la pau l'han de signar tots els països que estaven implicats en la guerra.

La rapidesa amb què han acabat les converses contrasta amb el mesurat protocol asiàtic i fa pensar que ha sigut una decisió de Trump. Abans de la reunió, Kim Jong-un havia trencat el seu tradicional hermetisme per assegurar que la seva presència a Hanoi demostrava la seva voluntat de desnuclearitzar el seu país. Per part nord-coreana no hi ha hagut de moment cap comentari. Kim Jong-un té previst allargar la seva estada al Vietnam fins dissabte.

Segurament els últims dos dies no han estat a l'altura de les expectatives de Trump. El desig de passar a la història com l'artífex de la desnuclearització de Corea del Nord o almenys de la signatura d'un tractat de pau haurà d'esperar. A més, ha vist com les declaracions als Estats Units de Michael Cohen, el seu exadvocat, que l'acusa de ser un racista i un estafador, han deixat en segon pla la seva figura d'estadista.