L'acord de pau a Moçambic obre la porta a unes eleccions sense violència
Frelimo i Renamo formalitzaran un pacte els propers dies
MaputoEl partit governamental Frelimo, de Moçambic, i Renamo, el principal partit d'oposició, han signat un acord formal de fi de les hostilitats, que permetrà arribar a les eleccions presidencials previstes per al 15 d'octubre en una situació de pau.
La signatura del document es va produir diumenge i suposa la fi de gairebé dos anys d'enfrontaments esporàdics entre partidaris armats del líder de Renamo, Afonso Dhlakama, i les forces de seguretat del govern del president Armando Guebuza.
Els elements de l'acord de pau –que ja s'havien anunciat en les últimes setmanes– entre els antics enemics de la guerra civil inclouen una llei d'amnistia aprovada fa dues setmanes que permetrà al candidat Dhlakama deixar el seu amagatall temporal en una zona muntanyosa.
Des del 2012, els enfrontaments de baix nivell entre la guerrilla de Renamo i l'exèrcit i la policia havien augmentat els temors que tornés el caos de la guerra civil que va patir entre el 1975 i el 1992 aquest país del sud d'Àfrica, que disposa de grans dipòsits de carbó i gas en alta mar.
Renamo ha perdut totes les eleccions enfront de Frelimo des del final de la guerra, i els seus líders havien portat els seus combatents de nou a la selva després d'acusar Guebuza i el seu partit de monopolitzar el poder polític i econòmic del país.
"La declaració del cessament de les hostilitats militars que s'acaba de signar es fa en l'esperit de bona fe i representa la voluntat de tot el poble de Moçambic per establir la pau i l'harmonia al nostre país", va dir el negociador de Renamo, Saimone Macuiane, que va rubricar el document amb el representant del govern, el ministre d'Agricultura, Jose Pacheco.
L'acord, que s'espera que sigui ratificat per Dhlakama i Guebuza en un acte públic en els pròxims dies, preveu la desmobilització dels combatents de Renamo i la seva integració en l'exèrcit i la policia nacional, un procés que serà supervisat per observadors militars estrangers.
També permetrà a Dhlakama deixar la seva base a la província central de Sofala i començar la campanya per a les eleccions del 15 d'octubre. La Constitució prohibeix a Guebuza postular-se per a un tercer mandat, i el seu substitut al capdavant de la candidatura es preveu que sigui l'exministre de Defensa Filipe Nyusi.
Guanyi qui guanyi el vot 15 d'octubre, s'enfrontarà a la difícil tasca de dur a bon terme els principals projectes d'inversió de gas natural davant de la costa, que tenen el potencial de portar milers de milions de dòlars a una nació que estava en ruïnes fa dues dècades.