Internacional17/05/2018

L'ebola arriba a una ciutat de la República Democràtica del Congo

Les autoritats volien evitar que el virus arribés en una zona urbana, on és més difícil de controlar

Ara
i Ara

BarcelonaFa més d'una setmana, la República Democràtica del Congo confirmava que s'havia detectat un nou brot d'ebola al país. Ràpidament, tant les autoritats del país com organismes internacionals van intensificar la seva feina a la zona per frenar la propagació de la malaltia. Una de les claus era evitar que l'ebola, que havia brotat en una zona rural a la província d'Equateur, arribés a un nucli urbà, on és més difícil de controlar. Aquest dijous, però, s'ha confirmat el primer cas en una zona urbana: ha estat a la ciutat de Mbandaka, al nord-est del país, segons ha comunicat el ministre de sanitat de la RDC, Oly Ilunga Kalenga.

Cargando
No hay anuncios

Encara és d'hora per saber l'abast que pot tenir aquest brot. En un principi, es descartava que es pogués equiparar amb els episodis d'ebola que van sacsejar l'Àfrica Occidental el 2014. Aleshores, que la malaltia arribés ràpidament a les ciutats va ser un dels motius de la seva intensa propagació.

"Aquest cap de setmana, dos casos sospitosos de febre hemorràgica han estat notificats a l'àrea sanitària de Wangata, una de les zones de la localitat de Mbandaka. Després de l'anàlisi, una de les proves va donar positiu del virus de l'ebola", ha explicat a través d'un comunicat el ministeri de sanitat. "Entrem, per tant, en una nova fase de l'epidèmia d'ebola, que fins al moment afecta tres zones sanitàries, una d'elles urbanes", advertia.

Cargando
No hay anuncios

Mbandaka, amb gairebé un milió d'habitants, és a uns 130 quilòmetres de la zona on es van detectar els primers infectats a principis de maig, i forma part de la ruta de transport principal cap a Kinshasa, la capital del país.

El repte d'aturar el virus

Fins aquest dimecres s'havien comptabilitzat 44 casos: 3 han estat confirmats en laboratori, 20 figuraven com a probables i 21 eren sospitosos, segons detallava l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Es calcula que 23 persones han mort a causa del virus.

Cargando
No hay anuncios

Des que es van detectar les primeres víctimes, el govern de la RDC va començar a treballar sobre el terreny per identificar totes aquelles persones que havien pogut estar en contacte amb els casos sospitosos. A més, aquest dimecres van rebre unes 5.400 dosis d'una vacuna contra l'ebola, destinades a aquelles persones que estaven en una situació de més risc.

També s'ha intensificat la vigilància a totes les rutes d'accés i sortida del país. "Les altres ciutats de la província de l'Equateur, així com les localitats que voregen Mbandaka, també han intensificat la vigilància sanitària", apuntava el mateix comunicat.

Cargando
No hay anuncios

La República Democràtica del Congo ja té experiència amb episodis similars. De fet, aquest és el novè brot d'ebola que afecta el país des que es va descobrir el virus, el 1976. Ara que l'epidèmia podria haver entrat en una nova fase, les autoritats –nacionals i internacionals– tenen un únic objectiu: evitar que la malaltia es propagui més.