CUBA
Internacional13/09/2017

L’Havana fa malabarismes per sobreviure a l’‘Irma’

No hi ha electricitat i les aigües fecals s’han desbordat

Santi Piñol
i Santi Piñol

L’HavanaSi normalment a l’Havana cal fer malabarismes per trobar varietat d’aliments, conservar l’aigua de casa i moure’s en transport públic, el pas de l’Irma per Cuba ha complicat encara més el dia a dia dels cubans. Les tasques de neteja i reconstrucció que duen a terme els veïns i l’exèrcit són intenses, però els problemes són tants que el retorn a la normalitat s’endevina llunyà.

Per quart dia consecutiu bona part de la capital -i la majoria del país- encara no tenia llum ahir, i només alguns barris havien recuperat l’aigua corrent. Ara bé, en temps difícils, el tarannà flexible i solidari dels cubans surt a la llum. Amics i coneguts s’arrepleguen a cases alienes per carregar mòbils, dutxar-se o conservar el menjar de més qualitat a les neveres d’altri i evitar que es faci malbé. Molts, però, no han pogut evitar que se’ls podrís la carn o altres aliments per culpa de la falta d’electricitat i l’han hagut de llençar. Això, sumat a l’acumulació d’arbres mullats i al desbordament d’aigües fecals, fa que les olors a la ciutat s’hagin tornat insuportables.

Cargando
No hay anuncios

Solucions ciutadanes

En aquest context, els veïns se les empesquen per minimitzar les pèrdues. El Luis, davant la possibilitat de perdre tot el pollastre que havia comprat per tenir reserves quan arribés l’huracà, ha improvisat una barbacoa ambulant i es passeja pel barri de Miramar. “És una bona idea perquè costa trobar menjar i el poc que hi ha és caríssim. A més, la majoria de restaurants de la zona no poden obrir”, comenta una senyora acompanyada de dos nens petits.

Cargando
No hay anuncios

Les cues als establiments on venen productes bàsics, que el govern s’afanya a distribuir a través de les empreses estatals, són la nova normalitat. Part d’aquests aliments acaben al mercat negre, que està fent el seu agost particular. La Telma comenta que ahir va comprar un cartró de 20 ous per 4 CUC -4 dòlars-, gairebé quatre vegades més cars que el preu d’un dia normal.

La falta d’aigua és una crisi més ben resolta, però hi ha algunes parts de la ciutat i del país on el sistema hidràulic ha quedat contaminat i no n’arriba ni una gota. Per donar una solució a aquesta problemàtica, el govern ha repartit camions cisterna amb aixeta perquè els ciutadans -després de fer cua- puguin omplir galledes per beure, dutxar-se, netejar o cuinar. Aquests tipus de problemes tornen a posar a prova els cubans, un poble capaç de superar tots els tràngols gràcies al seu bon humor innat i la seva resistència per fer front a la resignació.

Cargando
No hay anuncios

L’ambient laboral és semblant al d’un dia de vaga, ja que gairebé ningú està treballant i tothom està pendent de solucionar els seus problemes. Fins ahir, la situació del transport i la circulació era molt precària perquè encara hi ha parts on els arbres caiguts obliguen a ser molt prudent o a no passar. A més, la falta de llum també afecta els semàfors, que han sigut substituïts per guàrdies -només a les carreteres i encreuaments més perillosos- i suplits pel civisme dels cubans.

Caos aeroportuari

Cargando
No hay anuncios

Les conseqüències de l’Irma també han provocat un caos aeroportuari a l’Havana que les companyies aèries no han sigut capaces de resoldre de manera eficient. Fins dimarts a les dotze del migdia, hora local, l’aeroport va estar tancat amb desenes de vols cancel·lats i amb passatgers que dormien a la terminal o tornaven a la ciutat. Als que havien de tornar a Europa i que ja haurien d’haver volat els reprogramaven els seus trajectes per entre el dissabte 16 i el dilluns 18 de setembre.

Molts d’aquests turistes lamenten la situació, tot i que entenen les dificultats del moment. La Isabel, de Barcelona, explicava ahir que havia tornat a la casa de Centro Habana on havia llogat una habitació durant la seva estada, però que no s’havia pogut ni dutxar. “És una experiència única”, sentenciava.