Maten el líder de la República de Donetsk i creix la tensió a la zona

Rússia acusa Ucraïna de ser responsable de l’atac amb explosius

El líder de l'autoproclamada República de Donetsk, Alexander Zajarchenko, en una imatge d'arxiu,
Ara
31/08/2018
2 min

BarcelonaEl líder de l’autoproclamada República Popular de Donetsk, el prorús Aleksandr Zakhàrtxenko, va morir ahir en una explosió en una cafeteria cèntrica de la capital homònima, a l’est d’Ucraïna. Així ho va confirmar a l’agència Interfax una font del govern d’aquesta regió, que el 2014 va decidir independitzar-se d’Ucraïna i annexionar-se a Rússia. Des de llavors la tensió amb el govern central de Kíev no ha cessat, i els episodis de conflicte encobert s’han anat repetint. En l’explosió, que va tenir lloc a pocs metres de l’habitatge de Zakhàrtxenko, també va resultar ferit el titular del ministeri de Finances de Donetsk, Aleksandr Timofeev. La policia, que va tancar les fronteres de la regió per evitar la fuga de possibles responsables, va descartar que es tractés d’un accident fortuït.

Les hipòtesis sobre qui hi ha al darrere d’aquest atac van començar a créixer de seguida. De fet, Rússia, que dona suport a la regió, no va trigar a acusar el govern ucraïnès de ser responsable de l’incident. “Hi ha fonaments per pensar que darrere d’aquest assassinat hi ha el règim de Kíev, que en més d’una ocasió ha recorregut a mètodes similars per desfer-se dels que hi discrepen”, va dir la portaveu del ministeri d’Afers Exteriors rus, Maria Zakhàrova. “Els bel·licistes de Kíev han optat per un escenari terrorista, que empitjora una situació ja de per si tensa a la regió”, va afegir la mateixa Zakhàrova.

Reacció de Putin

El president rus, Vladímir Putin, també s’hi va pronunciar. En un comunicat l’home fort del Kremlin va dir que “l’assassinat covard de Zakhàrtxenko és una prova més que els que han triat el camí del terror, la violència i la intimidació no volen buscar una solució política al conflicte”.

També el govern de l’autoproclamada República Popular de Donetsk va assenyalar el govern central ucraïnès i, segons l’Agència de Notícies de Donetsk, va detenir diverses persones presumptament vinculades a l’atac. El cap del parlament de la regió independentista, Denís Puixilin, va anar una mica més enllà: a banda de culpar Ucraïna, va prometre venjança, com també ho va fer el mateix Putin. Però el servei de seguretat d’Ucraïna va refusar enèrgicament les acusacions d’estar implicat en l’assassinat. La seva portaveu, Elena Guitliànskaia, va ser clara: considerem que [la mort de Zakhàrtxenko] és el resultat de les guerres internes que mantenen els terroristes [terme amb el qual Kíev qualifica els separatistes] entre ells mateixos i amb els russos”.

Sigui com sigui, aquest episodi augmentarà el clima de conflicte existent entre els dos bàndols. El 2014 Donetsk va votar a favor de separar-se d’Ucraïna, ja que, entre altres coses, consideraven que el govern de Kíev era cada cop menys democràtic. Zakhàrtxenko, que ara tenia 42 anys, va liderar aquell moviment, que va portar a la creació de les províncies independents de Donetsk i Lugansk. Des de llavors les dues províncies, enfrontades amb Kíev, han continuat subsistint gràcies al suport de Moscou.

stats