Internacional03/04/2017

El correisme continua però amb menys força

Lenín Moreno, el candidat oficialista s'imposaria amb un 51,15% dels vots, enmig de les denúncies de frau de l'opositor Lasso

Marta Rodríguez
i Marta Rodríguez

BarcelonaLa Revolució Ciutadana que fa una dècada va impulsar Rafael Correa perd força a l’Equador. Resisteix però acusa el desgast, els efectes de la crisi econòmica i els casos de corrupció. El seu successor, Lenín Moreno, va guanyar gairebé per la mínima a les presidencials de diumenge. En segona volta, i quan falta que es recomptin uns quants milers de vots, el 'delfí' de Correa va obtenir el 51,6% dels sufragis, enfront del conservador Guillermo Lasso, que en va aconseguir un 48,5%. Tres punts de diferència, equivalents a 200.000 vots, en un resultat tan ajustat que el virtual perdedor va anunciar que impugnaria l’escrutini i va sembrar el dubte d’unes votacions fraudulentes. Per contra, els observadors internacionals i la junta electoral, que van supervisar la jornada, afirmen que els comicis van transcórrer dintre de les normes democràtiques.

Cargando
No hay anuncios

La victòria de Moreno permet al correisme continuar al capdavant del país i mantenir-se com un dels pocs referents que li queden a l’esquerra a l’Amèrica Llatina, que des dels canvis al Brasil o a l’Argentina està perdent socis. Però el correisme és avui un moviment molt més feble que fa només cinc anys. A les presidencials del febrer del 2013, Correa aconseguia el 52% dels vots i s’evitava així concórrer a una segona volta. En aquella ocasió també tenia com a candidat Lasso, que només va poder esgarrapar un 22% dels vots. Diumenge l’exbanquer, de 61 anys, va més que duplicar els seus suports.

Cargando
No hay anuncios

Però Moreno no és Correa i en la seva trajectòria ha donat exemples que utilitza un llibre d’estil diferent del del seu antecessor. Si a Correa se l’acusa de tenir maneres poc diplomàtiques, Moreno és vist com una persona de tracte més fàcil, que aposta més pel diàleg que per la confrontació.

En cadira de rodes

Cargando
No hay anuncios

Llicenciat en empresarials, el nou president equatorià té 64 anys i va ser dos cops vicepresident amb Correa fins que el 2013 el secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, el va fitxar com a enviat especial de l’ONU en favor dels discapacitats.

Moreno s’ha de desplaçar en cadira de rodes des que el 1998 va quedar paraplègic en rebre un tret en un atracament mentre esperava la seva dona al cotxe. L’incident li va obrir la porta a la faceta de conferenciant i escriptor de llibres de motivació, entre els quals 'Ríase, no sea enfermo'.

Cargando
No hay anuncios

“Seré el president de tots i vosaltres m’heu d’ajudar”, va dir tot just apuntar-se la victòria al costat d’un Correa exultant. Ja en campanya, el candidat Moreno va oferir diàleg al seu contrincant per intercanviar idees i propostes de govern. Li farà falta aquesta mà esquerra i l’humor que els que el coneixen diuen que té, perquè la seva Aliança PAIS ha perdut la majoria parlamentària de la legislatura anterior, així que haurà de consensuar i sumar vots. Després de les legislatives de fa un mes, al Parlament els oficialistes han perdut 12 punts i es queden amb el 39% dels vots, mentre que el liberal CREO de Lasso ocupa el 22% dels escons, justament el doble que fa cinc anys.

Si no hi ha endarreriments d’última hora, Moreno jurarà el càrrec com a 44è president de l’Equador el 24 de maig. En el seu primer discurs ja s’ha posat deures. “Continuarem construint el camí; hem fet molt però hi ha molt més a fer”, va avançar. El país és ric en petroli però la baixada del preu del cru ha repercutit en la seva economia en l’últim tram de la legislatura de Rafael Correa, que havia basat la seva popularitat en les inversions. El nou govern haurà de fer front la crisi econòmica, amb la pèrdua de molts llocs de treball però també al descontentament social, arran dels nombrosos escàndols que esquitxen la classe dirigent.