Macron assumeix la presidència amb la promesa d'unir França i renovar Europa

El nou cap d'estat es reuneix amb François Hollande al Palau de l'Elisi per fer el traspàs de poders i es comencen a saber els primers membres del nou govern

Emmanuel Macron durant la marxa militar que l'ha portat a l'Arc de Triomf.
Alícia Sans
14/05/2017
3 min

ParísLa tradició francesa dicta que el president electe acompanya el president que se'n va fins al pati del Palau de l'Elisi. I en aquest cortès i alhora simbòlic gest, el traspàs de poders entre els dos presidents queda segellat. Emmanuel Macron s'ha convertit així, seguint aquest protocol, en el vuitè president de la V República. Amb una novetat, però: la cessió de poders s'ha fet un diumenge. No és l'única singularitat que ha marcat una jornada en què, al·legòricament, Hollande ha donat les claus de França al president més jove de la història.

"El món i Europa necessiten més que mai avui una França forta que sàpiga inventar el futur", ha dit Macron en el seu primer discurs com a president, seguint la línia del missatge que va voler enviar el dia que va ser escollit, ara fa una setmana. "A les nostres mans hi tenim totes les virtuts d'una potencia del segle XXI", ha assenyalat, abans d'anunciar els dos reptes que com a president s'ha posat pels pròxims almenys cinc anys: "Tornar la confiança als francesos", una tasca "llarga i exigent, però indispensable", i tornar a donar a França el seu lloc al món. "La força de França no està en declivi", ha indicat Macron en un discurs optimista, que deixava entreveure aquesta voluntat de marcar una nova època.

Vol que en aquesta nova època França i Europa vagin agafades de la mà per donar, així, un pes considerable al compromís europeu: "Refundarem i rellançarem Europa, a la qual necessitem, perquè ens protegeix", ha dit Macron davant uns 400 invitats que l'escoltaven des de la sala de festes del Palau de l'Elisi. Entre ells, hi havia el president del Consell Constitucional, Laurent Fabius; el primer ministre, Bernard Cazeneuve; la seva dona, Brigitte Macron, i membres del seu equip i pròxims com l'alcalde de Lió, Gérard Collomb, visiblement emocionat. De fet, Collomb va ser un dels primers polítics de primera línia a donar suport al moviment que Macron va crear ara fa un any.

En l'al·locució, el nou president també ha homenatjat els seus predecessors, citant-los un per un. Des de Charles de Gaulle, "que va saber erigir França", fins a François Hollande, protector dels francesos "en el moment en què el país va ser colpejat pel terrorisme". El primer discurs del nou president francès ha arribat més tard del previst perquè l'adeu amb Hollande al despatx presidencial s'havia allargat. Els dos homes s'han reunit durant una hora i han trencat, així, els 20 minuts protocol·laris, evidència de la particular relació que els uneix.

Passades les 11.00 el socialista ha abandonat el Palau de l'Elisi. Després de dir adeu al lloc que l'ha acollit durant cinc anys, Hollande s'ha dirigit a la seu del seu partit, tal com va fer François Mitterrand el 1995 quan va deixar el poder.

Hollande s'acomiada després del traspàs de poders. Abandona l'Elisi després de cinc anys.

La cerimònia d'investidura del nou president ha seguit als Camps Elisis a bord d'un vehicle militar. De fet, és la primera vegada que un president tria aquest tipus de carruatge per desplaçar-se fins l'Arc de Triomf, on tradicionalment el president electe diposita una corona de flors a la tomba del soldat desconegut. Una picada d'ullet a l'exèrcit francès, a qui ha volgut enviar un missatge de suport. De fet, el càrrec de president de França també comporta automàticament el de cap de l'exèrcit francès. Per a l'anècdota: Macron és el primer president de la V República que no ha fet el servei militar.

Després els actes del Palau de l'Elisi, Macron s'ha dirigit a l'Arc de Triomf per dipositar una corona de flors al soldat desconegut i guardar un minut de silenci. A la tarda visita l'Ajuntament, on farà un discurs juntament amb l'alcaldessa de París.

Primeres accions

El primer viatge de Macron com a cap d'estat serà aquest dilluns, a Alemanya, per reunir-se amb la cancellera, Angela Merkel. Una de les seves prioritats és reforçar l'aliança franco-alemanya i que aquesta entesa torni a servir de motor de la Unió Europea. Una de nova, reformada.

S'espera que el nom de qui serà la seva mà dreta, el seu primer ministre, se sàpiga entre aquest diumenge i aquest dilluns. De moment, se sap que Alexis Kohler, que va ser el seu cap de gabinet quan era ministre d'Economia, serà el secretari general de l'Elisi. És un càrrec clau que té la responsabilitat d'administrar la presidència.

Kohler, de 44 anys, va estudiar amb Macron a l'elitista Escola Nacional de l'Administració (ENA) i té una sòlida carrera com a economista: ha treballat a la direcció general del Tresor, al Fons Monetari Internacional i a l'Agència de Participacions de l'Estat, l'entitat que gestiona les empreses de capital públic.

stats