El bloc de gel més gran de la història es desprèn de l'Antàrtida
Els científics portaven mesos esperant que es completés l'esquerda, però no ho relacionen directament amb el canvi climàtic
BarcelonaL'únic continent deshabitat també pateix canvis en el paisatge. Una massa de gel d'una superfície comparable a la província de Girona –uns 5.800 quilòmetres quadrats– i de més d'un bilió de tones s'ha desprès aquest dimecres de l'Antàrtida, concretament de l'anomenat segment Larsen C. No està previst, però, que incrementi el nivell del mar, perquè el bloc ja estava flotant abans del despreniment.
Els científics del projecte Midas, que seguien l'evolució de l'esquerda des de fa mesos i n'han fet l'anunci, asseguren que "el despreniment ha estat un esdeveniment natural i que no es té la certesa que estigui relacionat directament amb el canvi climàtic produït per l'home". Tot i així, el segment Larsen C queda en "una situació vulnerable". Com a conseqüència, aquesta porció de gel ja s'ha reduït un 12% i podria arribar a canviar completament el paisatge.
Futur incert
Per als científics, la fita és històrica. Des de finals de l'any passat ja se n'estava fent un seguiment. De fet, sorprèn com s'ha allargat: "Hem estat esperant aquest esdeveniment durant mesos i ens ha sorprès el llarg temps que ha tardat a esquerdar-se completament", ha explicat Adrian Luckman, del citat projecte Midas.
A partir d'ara, el futur d'aquesta massa de gel és incert i imprevisible. El mateix Luckman assegura que "segueix constituint un únic bloc", però que "és més que probable que es trenqui en porcions". "Tant podria seguir a la mateixa zona durant dècades com desplaçar-se cap al nord, cap a aigües més càlides", ha confessat el científic. La comunitat científica té opinions diverses sobre el futur del nou iceberg; serà qüestió de seguir-ne l'evolució els propers mesos.