Malala a la Generalitat: "No vull ser la noia a qui van disparar, sinó la que lluita pel dret a l'educació universal"
L'estudiant pakistanesa recull, juntament amb la mare del 'desenvolupament sostenible', Gro Harlem Brundtland, el Premi Internacional Catalunya 2013
Barcelona"Qui sóc jo? La que va ser disparada pels talibans? No vull ser aquesta noia, vull ser Malala, la noia que lluita pels drets de l'educació per a tothom", ha dit amb un nítid anglès la jove estudiant pakistanesa Malala Yousafzai amb motiu de l'entrega aquest divendres a la Generalitat del Premi Internacional Catalunya 2013.
Malala, projectant fort la veu, ha fet un parlament breu però molt directe per acabar amb un "no espereu que ningú més ho faci, feu-ho per vosaltres mateixos".
"No vull seguir discutint què passa, sinó debatre com solucionar-ho", ha puntualitzat després d'enumerar les desigualtats de la dona en "molts països més enllà del Pakistan". "Cal que estem units. Si estic sola no puc fer res, però si esteu amb mi, ho podem aconseguir tot".
Un missatge optimista
Vestida amb un sari viu, de colors verds, grocs i "roses" –tal com ha remarcat el delegat del premi, el filòsof Xavier Rubert de Ventós–, Malala ha emocionat els concentrats a la Generalitat fent un homenatge a totes les "Malales" que encara hi ha al Pakistan. El discurs ha recordat, en certa mesura, la seva aparició pública a l'ONU el passat 12 de juliol, en un discurs que va durar gairebé mitja hora.
Però aquesta vegada ha començat en català: "Em sento molt feliç de ser aquí a la ciutat de Barcelona com a coguanyadora del vostre prestigiós premi. Sempre recordaré la vostra hospitalitat i que Déu us beneeixi".
Suport familiar
Malala no s'hauria convertit en un símbol de la lluita per l'educació de les dones al Pakistan sense el ferm suport del seu pare, fundador de l'escola de secundària per a nenes Khushal, a Mingora, a la vall del Swat, que aquest divendres l'ha acompanyat a Barcelona.
Homenatge a Gro Harlem Brundtland
Ell jurat del guardó ha atorgat per unanimitat el XXV Premi Internacional Catalunya tant a Malala com a l'ex primera ministra noruega Gro Harlem Brundtland, per considerar-les "figures emblemàtiques en la defensa dels drets de la dona i la millora de les seves condicions".