Les Maldives en estat d'emergència després d'una "purga" del govern

El president del Tribunal Suprem, altres jutges i membres de l'oposició han sigut detinguts

La policia de les Maldives durant una protesta de l'oposició contra la decisió del Govern
Ara
06/02/2018
3 min

BarcelonaDes d'aquest dilluns, les illes Maldives viuen una crisi política que ha empitjorat en les últimes hores. Aquesta nit, el president del Tribunal Suprem, Abdula Saeed, i un altre jutge, Ali Hameed, han sigut detinguts hores després que el govern declarés l'estat d'emergència. Davant aquesta situació -segons han informat mitjans locals, s'han produït altres arrests-, l'expresident maldivià Mohamed Nasheed, que està exiliat a Anglaterra des del maig del 2016, ha demanat avui la intervenció dels Estats Units i l'Índia en aquesta crisi, que des de l'oposició qualifiquen de "purga".

Tot va començar la setmana passada, quan el Tribunal Suprem va ordenar l'alliberament d'un grup de polítics de l'oposició perquè va considerar la seva condemna motivada per "interessos polítics" i encapçalada per jutges "indegudament influenciats [suposadament per l'actual president del país, Abdulla Yameen]". El mateix tribunal va dictaminar que el judici del 2015 contra l'expresident Nasheed havia sigut inconstitucional. Totes dues decisions no van agradar gens al president Yameen que, immediatament, va afirmar que es negava a obeir a l'ordre judicial d'alliberar els dissidents. "Aquest acte podria portar a soscavar la supremacia de la Constitució", va declarar Yameen.

El primer detingut ha sigut el president del Tribunal Suprem, en companyia del jutge Ali Hameed i un administrador judicial, mentre estaven a l'interior del Tribunal Suprem. Els motius de la detenció no s'han fet públics, però la policia ha confirmat a través del seu compte de Twitter que el motiu és "una investigació que encara està en curs". També ha demanat calma a la població.

També ha transcendit la detenció de l'exdictador Maumoon Abdul Gayoom, que va governar amb mà de ferro les Maldives del 1978 al 2008. Segons ha informat el seu advocat, Gayoom ha sigut arrestat per càrrecs de "suborn a membres del Parlament, intent de suborn i intent d'enderrocar il·legalment el govern".

El govern d'aquesta república del Pacífic, encapçalat pel president Yameen, ha concretat que l'estat d'emergència s'allargarà quinze dies, i ha assegurat que "tot i que alguns drets es veuran restringits, els moviments en general, els serveis i els negocis no estaran afectats".

Un intent de "cop d'estat"

Hores més tard, Yameen ha justificat la declaració de l'estat d'emergència afirmant que hi havia una conspiració i un intent de "cop d'estat". "L'estat d'emergència és l'única forma que em permet determinar la gravetat de la conspiració, d'aquest cop d'estat", ha explicat el mandatari en un discurs a la nació al canal local Raajje TV. "Això no és un estat de guerra, una epidèmia o un desastre natural, això és una cosa més perillosa, això és una obstrucció de la pròpia capacitat de l'Estat per funcionar", ha conclòs el president, que ha afegit que "si una sentència del Tribunal Suprem erosiona els principis democràtics de la separació de poders, llavors el govern i el president tenen l'obligació d'evitar-ho".

Ajuda internacional

L'oposició considera d'il·legítima i autoritària la decisió del president Yameen i, davant l'estat d'emergència aplicat, que atorga el poder a les forces de seguretat de realitzar detencions i prohibir reunions públiques, parla d'una "purga encoberta". L'expresident Nasheed no ha dubtat a buscar ajuda internacional. "En representació dels maldivians", ha sol·licitat als Estats Units "bloquejar totes les transaccions financeres dels líders del règim a través de bancs nord americans". A més, ha demanat a l'Índia l'enviament d'una representació diplomàtica "amb el suport del seu exèrcit", per a l'alliberament dels jutges i polítics detinguts, inclòs l'exdictador Gaymoon.

stats