Internacional13/02/2018

Martin Schulz fa efectiva la dimissió com a president de l'SPD

El líder dels socialdemòcrates alemanys ha proposat Andrea Nahles com a successora

Ara
i Ara

BarcelonaEl president del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD), Martin Schulz, ha anunciat oficialment aquest dimarts la seva dimissió, que tindrà efecte immediat. L'excandidat ha proposat com a successora la cap del grup parlamentari de la formació al Bundestag (cambra baixa), Andrea Nahles, que haurà de ser ratificada en un congrés del partit.

Schulz, que havia avançat prèviament que deixaria el partit al març pel descontentament intern amb la seva gestió, va afirmar en una breu compareixença davant els mitjans que desitjava posar fi així al debat sobre els càrrecs socialdemòcrates en el pròxim govern alemany. L'expresident del Parlament Europeu va afirmar, a més, que l'SPD necessita una "renovació" tant en l'àmbit "de les persones" com en el "programàtic" i ha considerat que la seva dimissió valdria la pena si hi contribuïa.

Cargando
No hay anuncios

Martin Schulz, que ha fet aquestes declaracions després d'una reunió de més de tres hores amb la direcció del partit, ha assegurat que Andrea Nahles té un "ampli suport" dins de la formació i que ha sigut nomenada de manera "unànime" per la cúpula. Aquesta decisió, però, haurà de ser ratificada pels militants. La votació per elegir el nou president de l'SPD tindrà lloc el 22 d'abril.

Pas al costat, pel referèndum

El president sortint de l'SPD ha afegit que pretén que els afiliats puguin centrar-se ara a estudiar l'acord de govern assolit la setmana passada entre socialdemòcrates i conservadors i que la militància ha d'aprovar aviat en un referèndum vinculant. "S'està desviant l'atenció de l'acord de coalició cap a la qüestió personal", va advertir el socialdemòcrata respecte a les polèmiques sobre qui seran els membres de l'SPD que dirigiran els sis ministeris que ha obtingut el partit en el repartiment.

Cargando
No hay anuncios

L'acord de govern és "bo", ha assenyalat Schulz, i en "un 60%" conté polítiques socialdemòcrates. També, ha argumentat, pot ser la base sobre la qual el partit torni a créixer i tot plegat suposi un punt d'inflexió per a Alemanya i la Unió Europea. Sobre la seva breu presidència, de tot just 10 mesos, Martin Schulz ha assenyalat que ha exercit el càrrec encantat, tot i que ha reconegut que el seu període al capdavant de l'SPD ha tingut els seus "alts i baixos". Ha subratllat però, que marxa "sense amargor i sense ressentiment".

Schulz, que abans de tornar a la política alemanya l'any passat va treballar durant 28 anys a les institucions europees, va arribar al seu país per insuflar nova vida a l'SPD, però va fracassar. A les eleccions del 24 de setembre l'SPD va obtenir el seu pitjor resultat en unes federals des del 1949, en assolir només el 20,5% dels vots. Als mals resultats electorals s'hi van sumar els canvis de postura de Schulz, que va passar d'afirmar que l'SPD marxava a l'oposició a seure a negociar una nova Gran Coalició amb el bloc conservador de la cancellera Angela Merkel. A més, la noticia que Schulz aspirava a dirigir el ministeri d'Exteriors del nou govern va causar gran polèmica a Alemanya. La seva dimissió oficial era qüestió de temps.