Europa

Martin Schulz: "El debat per aprofundir la seguretat a Europa és absolutament superflu"

El president de l'Eurocambra ha posat com a exemple la suspensió parcial de l'acord de Schengen en motiu de la cimera del BCE per argumentar que no cal modificar el tractat, com volen França i Alemanya

El Secretari General de la UpM, Fathallah Sijilmassi, amb el president del Parlament Europeu aquest dimecres a Barcelona.
Marta Bausells
02/05/2012
2 min

BarcelonaEl president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha carregat aquest dimecres contra el debat per aprofundir la seguretat que últimament divideix els líders del continent, i l'ha qualificat d'"absolutament superlu". "La suspensió parcial del tractat de Schengen [que té lloc aquests dies a Barcelona per la cimera del Banc Central Europeu] demostra que no cal modificar l'acord", ha remarcat Schulz, en referència a la insistència de París i Berlín de restablir fronteres a la Unió Europea (UE), que Brussel·les rebutja.

Schulz ha parlat en la la seva visita al Secretari General de la Unió per la Mediterrània (UpM), el marroquí Fathallah Sijilmassi, a la seu barcelonina de l'entitat. La trobada buscava reforçar la col·laboració mútua entre les institucions que representen i establir nous projectes "amb un clar impacte en la cooperació regional i en les poblacions del Mediterrani", i especialment destinats a la creació d'ocupació i el desenvolupament socio-econòmic, ha explicat Sijilmassi.

El perill de la desunió europea

"Avui, en plena negociació entre la part nord i la part sud de la Unió Europea per les perspectives financeres, és essencial reforçar la cooperació", ha insistit el Secretari General de l'organització regional, que aplega 43 països. Schulz ha insistit que el moment actual representa una "oportunitat històrica que no s'ha de perdre" per reforçar vincles entre països i cooperar en molts àmbits, des de l'ecològic fins al cultural. "Estem llestos per lluitar per una nova UpM", ha afegit, tot assegurant que l'"amistat" entre aquesta institució i el Parlament Europeu creix.

En aquest sentit, el president de l'Eurocambra ha recalcat que "la UE només és forta si actua amb una sola veu", i ha cridat els socis europeus a la unitat: "Som 500 milions d'europeus, i per nosaltres sembla molt; però si comparem la xifra amb altres regions, com la Xina –1.300 milions– o l'Índia –1.100 milions–, som un continent petit". "Els europeus haurien de ser molt prudents de no dividir les seves capacitats; haurien de combinar-les, per mantenir la competitivitat i seguir sent una de les zones més pròsperes i poderoses del món", ha insistit.

Amb Hollande, una Europa molt diferent

Si el socialista François Hollande guanya les eleccions franceses, "moltes coses canviaran a Europa". És el pronòstic de Schulz ja que, segons ell, "el seu programa i el de Nicolas Sarkozy són molt diferents en molts punts". És evident, ha afirmat Schulz, que si París té un nou govern, "canviaran no només les polítiques a França sinó també el paper francès en moltes àrees de les polítiques europees".

stats